Η οικονομία της Ιταλίας συρρικνώθηκε το δεύτερο τρίμηνο περισσότερο απ’ ότι αρχικά είχε εκτιμηθεί, καθώς το ΑΕΠ υποχώρησε 0,3% σε σχέση με τους πρώτους τρεις μήνες του έτους σε εποχικά προσαρμοσμένους όρους.

Οι οικονομολόγοι ανέμεναν η αρχική εκτίμηση για ύφεση 0,2% πως θα επιβεβαιωθεί. Σε ετήσια βάση, το ΑΕΠ της Ιταλίας υποχώρησε 2,1% έναντι 2% που αρχικά είχε ανακοινωθεί.

Ωστόσο, το όγδοο διαδοχικά πτωτικό τρίμηνο δείχνει πως η μεγαλύτερη στη μεταπολεμική περίοδο ύφεση της Ιταλίας υποχωρεί κυρίως λόγω των εξαγωγών οι οποίες αντέστρεψαν την πτώση που κατέγραψαν στην αρχή του έτους. Το ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο είχε υποχωρήσει 0,6% σε σχέση με το τελευταίο του 2012.

Το καθαρό εμπόριο πρόσθεσε 0,4% στο ΑΕΠ της Ιταλίας το δεύτερο τρίμηνο. Η κατανάλωση των νοικοκυριών αφαίρεσε 0,3% ενώ οι κρατικές δαπάνες και οι επενδύσεις παγίου κεφαλαίου ήταν αμετάβλητες. 

Οι επενδύσεις υποχωρούν τα τελευταία δύο και πλέον χρόνια και βρίσκονται 20% χαμηλότερα από τα επίπεδο του 2008 και έτσι η σταθεροποίηση σε αυτό το μέτωπο θα προκαλέσει ενθουσιασμό.

Η κυβέρνηση ελπίζει πως η οικονομία συνολικά δεν συρρικνώνεται πλέον και μπορεί να επεκταθεί ελαφρώς στο τέλος του έτους. Στις 20 Σεπτεμβρίου αναμένονται οι νέες εκτιμήσεις για την ανάπτυξη και τα δημοσιονομικά.

Facebook Comments