Συγκεκριμένα, όπως προβλέπεται στο δελτίο, η επικείμενη ανάκαμψη της οικονομίας θα είναι αρχικά ασθενής και η απορρόφηση της ανεργίας θα γίνεται με αργούς ρυθμούς.
Οι αναλυτές της Alpha Bank επαναλαμβάνουν τη θέση τους πως εδραιώνονται, πλέον, συνθήκες ταχείας αποκλιμάκωσης της ύφεσης, καθώς ενδυναμώνονται οι προσδοκίες ότι οι επώδυνες προσαρμογές των εισοδημάτων και της απασχόλησης πλησιάζουν στο τέλος τους.
Αν και η εγχώρια ζήτηση παραμένει περιορισμένη, η χρηματοδότηση της οικονομίας ανεπαρκής και η φορολογία αποτρεπτική της οικονομικής δραστηριότητας, η οικονομία φαίνεται να ξαναβρίσκει την ισορροπία της, αν και σε πολύ χαμηλότερο επίπεδο, καθώς οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά δείχνουν αξιοσημείωτο βαθμό προσαρμοστικότητας στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται από την πλευρά της προσφοράς, όπως υπογραμμίζεται στην ανάλυση.
«Είναι στα χέρια μας να βοηθήσουμε την οικονομία να ανακάμψει με ταχύτερους ρυθμούς. Αυτό προϋποθέτει εντονότερη εισροή επενδυτικών κεφαλαίων στην οικονομία (ξένες επενδύσεις, ιδιωτικοποιήσεις, καταθέσεις, κ.α.) και επιστροφή του δημοσίου και των τραπεζών στις αγορές που είναι αμφότερα συνάρτηση της εδραίωσης βιώσιμων πρωτογενών πλεονασμάτων στα χρόνια που έρχονται και της συνακόλουθης αποκατάστασης της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία», σημειώνουν οι αναλυτές.
Το καλό, όπως αναφέρουν, είναι ότι το 2013 θα είναι η πρώτη χρονιά, μετά από πολλά έτη, όπου η καθαρή μεταβολή της απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας, όπως προκύπτει από τις ροές προσλήψεων – απολύσεων και οικειοθελών αποχωρήσεων, μπορεί να είναι ακόμη και θετική και σε κάθε περίπτωση, αν είναι αρνητική, η πτώση θα είναι ελάχιστη σε σύγκριση με την πτώση που σημειώθηκε σε όλα τα έτη μετά το 2006. Γενικώς, όπως παρατηρούν, η καταστροφή θέσεων εργασίας φθίνει με ταχύ ρυθμό και αυτό αποτελεί ισχυρή ένδειξη για την ανάκαμψη της οικονομίας.
Συνεχίζοντας, η ανάλυση, θίγει και τον μεγαλύτερο ρυθμό επιβράδυνσης της ύφεσης -3,8% στο δεύτερο τρίμηνο (από -4,6% που είχε εκτιμηθεί αρχικά), έναντι πτώσης κατά -5,6% στο πρώτο τρίμηνο. Τονίζουν, μάλιστα, πως είναι πολύ μεγάλης σημασίας για την Ελλάδα το γεγονός ότι η ανωτέρω τάση σημαντικού περιορισμού της ύφεσης εμφανίστηκε έγκαιρα, από το δεύτερο τρίμηνο, ενώ η ακόμη εντονότερη βελτίωση της οικονομίας στο τρίτο τρίμηνο γίνεται εμφανής από το γεγονός ότι οι νέες προσλήψεις εργαζομένων και η καθαρή αύξηση της απασχόλησης τον Αύγουστο 2013 ανήλθαν στις 72,7 χιλ. και στις 11,0 χιλ. αντίστοιχα, δηλαδή στο υψηλότερο επίπεδο που έχει επιτευχθεί τον Αύγουστο, πριν από το 2007.
Όπως συμπεραίνουν, οι εξελίξεις αυτές, σε συνδυασμό και με την πολύ καλύτερη του αναμενομένου πορεία της δημοσιονομικής προσαρμογής (όπως προκύπτει από τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού στο οχτάμηνο), αναμένεται να συμβάλουν στην αναγκαία περαιτέρω βελτίωση του οικονομικού κλίματος στη χώρα και στην περαιτέρω επιτάχυνση της πορείας προς την ουσιαστική ανάκαμψη της οικονομίας.
«Η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας από την μεγαλύτερη οικονομική και κοινωνική κρίση της ιστορίας της φαίνεται ότι έχει αρχίσει με πολύ ικανοποιητικό ρυθμό από τον πιο κρίσιμο τομέα, αυτόν της αγοράς εργασίας. Είναι, ωστόσο, αναπόφευκτο ότι η περίοδος που θα απαιτηθεί για την ικανοποιητική απορρόφηση του πολύ μεγάλου αριθμού των ανέργων που προέκυψε στα τελευταία έτη της εξαιρετικά επώδυνης προσαρμογής θα είναι αρκετά μακρά», σημειώνουν, εκτός των άλλων, οι αναλυτές.
«Προάγγελος» αναβάθμισης οι βελτιωμένες προβλέψεις για την ελληνική οικονομία
Τα στοιχεία αυτά απομακρύνουν την ελληνική οικονομία από την ύφεση και στα μάτια των αναλυτών, επιβεβαιώνοντας, σύμφωνα με την Alpha Bank, τις προβλέψεις εκείνες που έκαναν λόγο για σημαντικό περιορισμό της ύφεσης το 2013 και για ουσιαστική ανάκαμψη της οικονομίας από το 2014.
Ήδη η κυβέρνηση φαίνεται τώρα να εκτιμά ότι η πτώση του ΑΕΠ το 2013 θα περιοριστεί κάτω του -4,0% (από -4,5% προηγουμένως) και να είναι διατεθειμένη να συζητήσει σε αυτή τη βάση με την Τρόικα τον Οκτώβριο τις προβλέψεις που θα συμπεριληφθούν στο προσαρμοσμένο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής, καθώς και στα σενάρια της Τρόικας για τον προσδιορισμό της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.
Παράλληλα, αποδεικνύεται ότι οι καταθλιπτικές προβλέψεις για μια νέα υπέρμετρα μεγάλη πτώση του ΑΕΠ το 2013, με ρυθμούς που ανέρχονταν κοντά στο, ή και άνω του, -5,0%, είναι πλέον «εκτός πραγματικότητας».
Ως εκ τούτου, όπως εκτιμούν οι αναλυτές, η επικείμενη αναγκαία πλέον αναθεώρηση προς το ευμενέστερο των προβλέψεων για τον ρυθμό ανάπτυξης αναμένεται να αποτελέσει και τον προάγγελο της αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας από τους οίκους αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας και κυρίως από την Moody’s (που προβλέπει μείωση του ΑΕΠ κατά -5,3% το 2013 και επιπλέον κατά -4,2% το 2014).
Δυσλειτουργίες και καθυστερήσεις
Σύμφωνα με τους αναλυτές της Alpha Bank, η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας θα μπορούσε να είναι ισχυρότερη, εάν η κυβέρνηση αντιμετώπιζε έγκαιρα αποτελεσματικά μια σειρά από αναίτιες δυσλειτουργίες και καθυστερήσεις στην άσκηση της οικονομικής πολιτικής.
Ειδικότερα, οι αναλυτές αποδίδουν τις αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομική συγκυρία, κατά το πρώτο εξάμηνο σε δύο παράγοντες:
– Πρώτον, από την εμμονή της κυβέρνησης να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα εξοντωτικής φορολογίας των ακινήτων που εκ των πραγμάτων συνεπάγεται την πλήρη διακοπή της λειτουργίας της αγοράς ακινήτων, πράγμα που αποτελεί ουσιαστικό εμπόδιο στην ταχύτερη ανάκαμψη της οικονομίας.
Ενδεικτικά, είναι χαρακτηριστικό ότι συνεχίστηκε και στο δεύτερο τρίμηνο, η κατακόρυφη πτώση των επενδύσεων σε κατοικίες κατά -36,8%, μετά την πτώση κατά -34,5%, στο πρώτο τρίμηνο.
Όπως σημειώνουν οι αναλυτές, μεγάλη είναι η και συνολική επίπτωση στην πτώση του ΑΕΠ και στην αύξηση της ανεργίας από την πλήρη διακοπή της λειτουργίας της αγοράς ακινήτων το 2013 (λόγω και της επιβολής της 4πλής φορολογίας στην κατοχή ακινήτων κατά το έτος αυτό και επιπλέον λόγω της εφαρμογής της πολύ υψηλής φορολογίας μεταβίβασης ακινήτων σε υπέρμετρα υψηλές αντικειμενικές αξίες), αφού πολλοί σημαντικοί παραγωγικοί κλάδοι της χώρας έχουν καθηλωθεί σε υπέρμετρα χαμηλά επίπεδα παραγωγής λόγω του ανεξέλεγκτου καταποντισμού της οικονομικής δραστηριότητας στην αγορά ακινήτων.
– Δεύτερον, συνεχίσθηκε, και στο πρώτο εξάμηνο, η καθήλωση των επενδύσεων που εξαρτώνται από το κράτος, με τις δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων να διαμορφώνονται στο ελάχιστο επίπεδο των 1,77 δισ. ευρώ, έναντι προγραμματισμού για επενδύσεις 2,85 δισ. ευρώ.
Επίσης, τα προγράμματα των συγχρηματοδοτούμενων επενδύσεων του ιδιωτικού τομέα από το ΕΣΠΑ και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων δεν είχαν ενεργοποιηθεί έως το τέλος του πρώτου εξαμήνου.
Facebook Comments