Με απώλειες έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με τους επενδυτές να παραμένουν ανήσυχοι για το τι θα αποφασίσει το διήμερο meeting των στελεχών της Fed σχετικά με τη νομισματική πολιτική της κεντρικής τράπεζας.

Ο πανευρωπαϊκός FTSEurofirst 300 έκλεισε με πτώση 0,4% στις 1.253,3 μονάδες, με τους επενδυτές να έχουν το βλέμμα στο Open Market policy meeting της Federal.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters οι οικονομολόγοι περιμένουν την κεντρική τράπεζα να “κόψει” το μηνιαίο πρόγραμμα μαζικής αγοράς ομολόγων κατά 10 δισ. δολάρια.

Απώλειες κατέγραψε και η μετοχή της Lloyds Banking Group με -3,05%, μετά την πώληση του 6% της τράπεζας που κατείχε το βρετανικό κράτος σε τιμή 75 πέννες ανά μετοχή. Παράλληλα, πτώση -2,25% κατέγραψε η μετοχή της Glencore Xstrata μετά της υποβάθμιση από την UBS.

Εν τω μεταξύ στη Φρανκφούρτη ο DAX 30 υποχώρησε 0,19%, ο οποίος δέχθηκε ισχυρή πίεση από την πτώση των μετοχών των γερμανικών αυτοκινητοβιομηχανιών. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κατασκευαστών Αυτοκινήτων η πώληση των καινούργιων αυτοκινήτων σημείωσε πτώση 55.

Έτσι, η μετοχή της Volkswagen έχασε 1,42%, η μετοχή της Daimler υποχώρησε -0,49% και η μετοχή της BMW κατέγραψε πτώση 0,40%.
Ίδια εικόνα επικράτησε και στο Παρίσι με την Peugeot στο 2,53% και τη Renault στο 2,35%. Ο δείκτης CAC 40 έκλεισε με πτώση 0,16%, συγκρατήθηκε ωστόσο από τα κέρδη που σημείωσε η μετοχή της φαρμακευτικής Sanofi.

Εξάλλου, απώλειες 0,80% σημείωσε ο FTSE 100 στο Λονδίνο και -0,08% ο Ibex 35 στη Μαδρίτη. Εξαίρεση στο σημερινό σκηνικό αποτέλεσε το Μιλάνο, όπου ο FTSE MIB έκλεισε με άνοδο 0,11%.

Στο υψηλότερο σημείο από το Δεκέμβριο του 2009 ανήλθε ο δείκτης οικονομικού κλίματος του ινστιτούτου ZEW στη Γερμανία για το Σεπτέμβριο, δείχνοντας σημάδια ισχυροποίησης για τη μεγαλύτερη οικονομία στην  Ευρωζώνη.

Ειδικότερα, ο δείκτης ανήλθε στις 49,6 μονάδες έναντι 42 μονάδων που είχε διαμορφωθεί τον Αύγουστο.

Στο μέτωπο των επιχειρήσεων, στην πώληση ποσοστού της Lloyds Banking Group, αξίας 3,3 δισ. στερλινών (5,3 δισ. δολ.), σχεδιάζει να προχωρήσει η βρετανική κυβέρνηση, κάνοντας ένα πρώτο βήμα προς την πλήρη ιδιωτικοποίηση της μεγαλύτερης βρετανικής τράπεζας.

Όπως ανακοινώθηκε σήμερα, η UK Financial Investments, η οποία εποπτεύει τη συμμετοχή του δημοσίου στην τράπεζα, πωλεί 4,28 δισεκατομμύρια μετοχές, ή ποσοστό περίπου 6%, σε διαχειριστές κεφαλαίων.

Facebook Comments