Η Κύπρος έχει σημειώσει πρόοδο, καθώς έχει αναδιαρθρώσει τον τραπεζικό τομέα της και έχει προωθήσει δομικές μεταρρυθμίσεις στην οικονομία, αλλά οι κίνδυνοι παραμένουν, αναφέρουν σε έκθεσή τους οι διεθνείς δανειστές της.

Σύμφωνα με το Reuters, η τρόικα, στην πρώτη έκθεσή της όσον αφορά στην εφαρμογή του προγράμματος διάσωσης της Λευκωσίας, αναφέρει ότι η Κύπρος έχει κάνει αποφασιστικά βήμα για να σταθεροποιήσει την οικονομία της και χαλαρώνει σταδιακά τον έλεγχο στη διακίνηση κεφαλαίων.

Ωστόσο, η οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί συνολικά 13% το 2013 και το 2014, πριν επιστρέψει σε οριακή ανάπτυξη   το 2015. Η ανεργία συνεχίζει να αυξάνεται και χρειάζεται σκληρή δουλειά προκειμένου να εφαρμοστούν πλήρως οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις, αναφέρουν οι διεθνείς δανειστές.

Η Κύπρος έγινε το πέμπτο μέλος της Ευρωζώνης που έλαβε με διεθνή βοήθεια το Μάρτιο, λαμβάνοντας πακέτο διάσωσης 10 δισ. ευρώ.

“Ενώ το πρόγραμμα έχει εφαρμοστεί με αποφασιστικότητα μέχρι στιγμής, οι κίνδυνοι ύφεσης παραμένουν υπαρκτοί”, αναφέρει η έκθεση. “Η συνεχής και πλήρης εφαρμογή του προγράμματος είναι αναγκαία για την επιτυχία του”.

Η έκθεση επισημαίνει μία σειρά από κινδύνους για την πλήρη εφαρμογή του προγράμματος, μεταξύ των οποίων οι δύσκολες και αβέβαιες προοπτικές της οικονομίας, τα χαμηλότερα από τα αναμενόμενα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις και η συνεχιζόμενη χαμηλή εμπιστοσύνη στις τράπεζες.

“Η καταναλωτική εμπιστοσύνη παραμένει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, με τις συνθήκες στην αγορά εργασίας να επιδεινώνονται σταδιακά και να επιβαρύνουν την ατομική κατανάλωση”, αναφέρει η έκθεση της τρόικα.

Facebook Comments