Aν και οι προβλέψεις της Japonica, ενός εκ των λίγων διεθνών παικτών που ανακοίνωσαν το περασμένο καλοκαίρι ότι βγαίνει ανοιχτά για αγορές Ελληνικών ομολόγων, θεωρούνται σχετικά υπερβολικές από τους αναλυτές, ωστόσο δείχνουν μία δυναμική. Ο ίδιος οίκος εκτιμά ότι οι αποδόσεις των Ελληνικών ομολόγων θα μειωθούν το 2014 σε… 5% και η τιμή τους θα υπερβεί το 85% της ονομαστικής!

Μάλιστα, η Ελλάδα αποτελεί ιστορικό παράδειγμα ανανέωσης του χρέους της, γεγονός που δεν γίνεται εύκολα αντιληπτό από διάχυτες συστημικές λανθασμένες αντιλήψεις. Σημειώνεται πάντως, ότι το spread στην δεκαετία διαμορφώνεται στις 927 μονάδες βάσης με την ονομαστική αξία σε 61,80.

Θετική είναι η κίνηση που βγαίνει ταυτόχρονα στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά, με τον γενικό δείκτη να ανακάμπτει και πάλι προς τις 1.020 μονάδες, αλλά χωρίς δύναμη, αφού οι συναλλαγές διαμορφώνονται μόλις στα 6 εκατ. ευρώ. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκονται πλέον τα χαρτιά που έχουν επιλέξει οι ξένοι, δηλαδή ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΔΕΗ.

Ο ΟΠΑΠ ενισχύεται στα 8,53 ευρώ  και με άνοδο 1,43 ευρώ και κινείται σε τροχιά προσέγγισης των υψηλών του που είναι τα 8,73 ευρώ. Σε νέα υψηλά κινείται ήδη η ΔΕΗ, στα 8,38 ευρώ και στα 7,85 ο ΟΤΕ με υψηλά τα 8,25 ευρώ. Εντολές αγορών βγαίνουν και στον Μυτιληναίο, ενώ το θετικό πρόσημο «ξεκλειδώνουν» η Alpha και η Πειραιώς, με την Εθνική να επιστρέφει πάνω από τα 3 ευρώ.

ΧΣ

Facebook Comments