Το δημοσιονομικό κενό που πρέπει να καλυφθεί μέσα σε μια εβδομάδα, στη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς, ξεπερνάει τα 3,5 δις. ευρώ! Κουκιά μετρημένα, που ακροβατούν μεταξύ του μικρού αλλά ρεαλιστικού πρωτογενούς πλεονάσματος 1-1,5% και της επιστροφής στα πρωτογενή ελλείμματα (-1%).
 
Βρίσκεις μέτρα και το καλύπτεις ή αφήνεις την οικονομία να σκάσει! Επίσης αν έχεις πρόβλημα με την διαπραγματευτική σου ομάδα (μαθαίνω ότι υπάρχει), απλά την ενισχύεις, αφαιρείς αυτούς που προκαλούν προβλήματα και προχωράς γρήγορα.
 
Τα λόγια τα ηρωικά και το στρίμωγμα της αντιπολίτευσης ώστε να αναλάβει (πρέπει να το κάνει) μέρος της ευθύνης της νέας συμφωνίας, δεν αρκούν για να προχωρήσει η χώρα. Η δραματοποίηση αντίθετα των εξελίξεων τρώει και τα τελευταία διαθέσιμα, ενώ οι τράπεζες λόγω του φόβου μεταξύ των καταθετών ξεμένουν από οξυγόνο.
 
Η εβδομάδα που ξεκίνησε βρήκε την χώρα με τράπεζες ανοικτές και αυτό είναι κάτι που το παρατηρούσανε πολλοί, σημάδι ενδεικτικό της οριακότητας της κατάστασης. Από τις αρχές Δεκεμβρίου και τις ακροβασίες της κυβέρνησης Σαμαρά, μέχρι και σήμερα και τις ακροβασίες της κυβέρνησης Τσίπρα έχουν φύγει από το τραπεζικό σύστημα28 δις. ευρώ καταθέσεων, οδηγώντας τα υπόλοιπα στις εγχώριες τράπεζες στα 135 δις. ευρώ από 235 δις. στις αρχές του 2010. Κάθε μέρα και αυτή την εβδομάδα γίνονται αναλήψεις από τις τράπεζες που ξεπερνούν τα 300 εκ. ευρώ. Αν δεν υπήρχε ο «καλός φίλος» Μάριο Ντράγκι να αυξάνει βδομάδα τη βδομάδα τον ELA τότε η συζήτηση θα γίνοταν με ακόμα χειρότερους όρους.
 
Επιπλέον Μεγάλη Τετάρτη και Μεγάλη Πέμπτη η χώρα πρέπει να βρει πάνω από 1,1 δις. ευρώ φρέσκο χρήμα για να καλύψει μια έκδοση εντόκων γραμματίων και μια δόση προς το ΔΝΤ. Τα χρήματα είναι πολλά και αν δεν βρει ΤΩΡΑ κοινή γλώσσα με τους θεσμούς τότε το ταξίδι Λαφαζάνη στην Μόσχα αποτελεί την μοναδική λύση για την αποφυγή ενός πιστωτικού γεγονότος.. Αν και όπως μαθαίνω αυτό του Καμμένου στις ΗΠΑ και του Δραγασάκη στην Κίνα, δεν φαίνεται να απέδωσαν τα αναμενόμενα…

Facebook Comments