Πολύ κοντά στα ενδοσυνεδριακά υψηλά έκλεισε το Χρηματισήριο την πρώτη ημέρα συναλλαγών εντός των αναδυόμενων αγορών, μετά την κατάταξη από την Morgan Stanley και έπειτα από δώδεκα χρόνια…

Οι αναταράξεις που προκλήθηκαν είχαν να κάνουν με ανεκτέλεστες εντολές πώλησης των στρατηγικών funds που δεν τοποθετούνται σε emerging markets, αλλά σε ώριμες και αναπτυγμένες αγορές και την «παραχώρηση» της θέσης τους σε funds βραχυπρόθεσμου επενδυτικού ορίζοντα…

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να οδηγηθεί η αγορά στις 1.144 μονάδες και την εκτόξευση των συναλλαγών για μία ακόμα συνεδρίαση στα 178,2 εκατ. ευρώ. Αυτό σημαίνει κινητικότητα…, η οποία προκαλεί το διεθνές ενδιαφέρον.

Ενα επενδυτικό ενδιαφέρον, το οποίο σε συνδυασμό με τα μακροοικονομικά και την πορεία των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, μπορεί να αναζωπυρωθεί…

Οταν η Ελλάδα ήταν μέρος του δείκτη των αναπτυγμένων αγορών, ουσιαστικά ήταν εκτός του ραντάρ των επενδυτών, καθώς αποτελούσε ένα πολύ μικρό κομμάτι του συνόλου. Τώρα σίγουρα θα προσελκύσει σημαντικά μεγαλύτερη προσοχή, καθώς αποτελεί ένα μεγαλύτερο κομμάτι ενός μικρότερου συνόλου, όπως τονίζει ο Μάθιου Μπίζλεϊ, επικεφαλής παγκόσμιων μετοχών της Henderson Global Investors, στο CNBC.

Η στάθμιση της Ελλάδας πριν ήταν της τάξης του 0,02% και τώρα ξεπερνά το 0,4%. Επιπλέον, για τους διαχειριστές των αναδυόμενων αγορών, δεδομένων των προβλημάτων προϋπολογισμού-ελλείμματος σε πολλές χώρες, η Ελλάδα τουλάχιστον παρουσιάζει ένα διαφορετικό σύνολο των προκλήσεων, όπως προσθέτει.

Η μετάβαση στο δείκτη των αναδυόμενων αγορών έχει αυξήσει το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών και αυτό είναι εμφανές από την αύξηση των επισκέψεων στην Ελλάδα από διάφορα funds, όπως σημειώνει και ο Σωκράτης Λαζαρίδης, Πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αθηνών και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Ελληνικά Χρηματιστήρια.

Η Ελλάδα διανύει τον έκτο χρόνο της ύφεσης και επιβαρύνεται με 240 δισ. ευρώ σε δάνεια από την Τρόικα. Η ανεργία στην Ελλάδα έχει φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ, ωστόσο σε ότι αφορά άλλα οικονομικά στοιχεία, έχει σημειώσει βελτίωση και η έξοδος από το ευρώ είναι πλέον «αδιανόητη», όπως τονίζει ο Μάικλ Χάρις στρατηγικός αναλυτής της BofA Merrill Lynch.

Οι βελτιώσεις αυτές έχουν ενσωματωθεί στο πρόσφατο ράλι στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά. Η μετάταξη της Ελλάδας στις αναδυόμενες αγορές έκανε τους επενδυτές να επιστρέψουν και να ξανακοιτάξουν την Ελλάδα. Ωστόσο, καθώς η αγορά της είναι μικρή, δεν θα το έκαναν εάν πραγματικά δεν πίστευαν πως τα χειρότερα έχουν πλεόν περάσει για την Ελλάδα, όπως καταλήγει ο αναλυτής.

Η Credit Suisse καλωσορίζει την Ελλάδα στις αναδυόμενες αγορές, αλλά εκτιμά ότι στην πραγματικότητα δεν ανήκει στην κατηγορία αυτή, όπως αναφέρει στην ανάλυσή της “Global Emerging Markets Equity Strategy”…

Η Ελλάδα εγκατέλειψε τις αναδυόμενες αγορές στις 31 Μαΐου 2004 – αναφέρεται στην ανάλυση – και τη στιγμή εκείνη το βάρος της στον δείκτη ανεπτυγμένων αγορών MSCI ήταν 4,7%, ενώ αποτελούσε την ένατη μεγαλύτερη χώρα. Σήμερα, επιστρέφει στο δείκτη με βάρος 0,4% και είναι η 17η χώρα (μόνο το Περού, η Τσεχία, η Ουγγαρία και η Αίγυπτος έχουν μικρότερο βάρος).

Οι ανησυχίες για αποπληθωρισμό στη ζώνη του ευρώ μπορεί ακόμη και να αποδειχθούν ένας ισχυρός καταλύτης για την συνέχιση του ράλι στις μετοχές της περιοχής, καθώς η ΕΚΤ θα οδηγηθεί στο να λάβει πιο ριζοσπαστικά μέτρα τόνωσης της αγοράς, με τα χρηματιστήρια της περιφέρειας να αναμένεται να επωφεληθούν το περισσότερο, όπως η Societe Generale σε νέα έκθεσή της.

«Υπάρχει πραγματικός και βάσιμος φόβος ότι ο αποπληθωρισμός θα μπορούσε να εξαπλωθεί σε όλη την Ευρωζώνη. Εάν αυτός ο φόβος υλοποιηθεί, η ΕΚΤ θα αναγκαστεί να λάβει μη συμβατικά μέτρα το 2014», όπως τονίζουν οι αναλυτές της SocGen, υπογραμμίζοντας τα αρνητικά επιτόκια καταθέσεων αποτελούν μία ισχυρή πιθανότητα επιλογής της ΕΚΤ.

Καθώς η τράπεζα αναμένει πως η πολιτική της ΕΚΤ θα παραμένει εξαιρετικά υποστηρικτική προς την οικονομία το επόμενο έτος , τα χρηματιστήρια της ευρω-περιφέρειας, όπως ο IBEX 35, ο PSI 20 και ο FTSE MIB, εξακολουθούν να φαίνονται ιδιαίτερα ελκυστικά, καθώς ο δείκτης εκπλήξεων της κερδοφορίας των εταιρειών βελτιώνεται, με τα πρόσφατα στοιχεία να είναι τα πιο θετικά των τελευταίων δώδεκα μηνών.

Η SocGen αναμένει, επίσης, και τα ομόλογα της ευρω-περιφέρειας να ωφεληθούν σε αυτό το σενάριο, ενώ οι τιμές των εμπορευμάτων θα οδηγηθούν σε βουτιά.

Συνεπώς, οι οικονομικές προβλέψεις του Δεκεμβρίου θα πρέπει να παρακολουθηθούν στενά για οποιαδήποτε σημαντική υποβάθμιση των προοπτικών του πληθωρισμού το 2014, όπως καταλήγει η SocGen.

Facebook Comments