Κάθετη μείωση τζίρου, συναλλαγών και ενδιαφέροντος για την συνολική εικόνα της αγοράς στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας και μία από τις λίγες εναπομείνασες μέχρι το τέλος του χρόνου.

Ο τζίρος διαμορφώνεται μόλις στα 12 εκατ. ευρώ κι αν ένα χαρτί παρουσιάζει ενδιαφέρον, αυτό είναι της Alpha Bank, καθώς σε δύο μέρες λήγει η περίοδος εξάσκησης των warrants. Ο όγκος συναλλαγών στη μετοχή αγγίζει τα 2,3 εκατ. τεμάχια, στα 0,6050 ευρώ και το warrant ενισχύεται 1,72%, στο 1,18 ευρώ. Από εκεί και πέρα υπάρχει ενδιαφέρον για την Πειραιώς που συνεχίζει ανοδικά και με κέρδη πάνω από 2%, στο 1,52 ευρώ και περισσότερα από 1 εκατ. τεμάχια και 1,415 η μετοχή της Εθνικής, στα 4,31 ευρώ.

Κέρδη για τον ΟΤΕ ενόψει εθελουσίας, με τη μετοχή στα 9,17 ευρώ, στα 10,80 ευρώ ενισχύεται η ΔΕΗ, στα 12,25 ευρώ η ΜΕΤΚΑ και πάνω από τα 6 ευρώ επανήλθε ο Μυτιληναίος. Μετά την καταγραφή νέων υψηλών διετίας και πλέον, η Αγορά φαίνεται να επιστρέφει σε περισσότερο επιφυλακτική στάση, εν όψει της εκπλήρωσης των κριτηρίων για την συμφωνία με την τρόικα και το διαγνωστικού ελέγχου τηςBlackRock, σύμφωνα με την άποψη του Μάνου Χατζηδάκη.

Η εξάσκηση των πρώτων παραστατικών τίτλων για την Alpha Bank, ενεργοποίησε πωλήσεις για την άντληση ρευστότητας, δημιουργώντας αντίστοιχες πιέσεις εντός και εκτός Τραπεζικού ταμπλώ. Αν και τα αποτελέσματα εννεαμήνου των εισηγμένων είχαν πολλές θετικές αναγνώσεις, δεν στάθηκαν ικανά να κάνουν την διαφορά, δίνοντας ώθηση στον Δείκτη προς νέα υψηλά.

Ενδεχομένως ένα μέρος των πιέσεων να προέρχεται και από το κλείσιμο των βιβλίων ξένων επενδυτικών κεφαλαίων που παίρνουν τα κέρδη τους για το 2013, ενώ την ίδια στιγμή οι ειδήσεις που μπορούν να επαναφέρουν το αγοραστικό ενδιαφέρον, μάλλον παρατείνουν την αναμονή (Αστέρας). Η επόμενη εβδομάδα έχει ως κύρια γεγονότα την 10η Δεκεμβρίου, ημέρα που λήγει η πρώτη περίοδος εξάσκησης των warrants της Alpha Bank και την είσοδο των νέων μετοχών την Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου.

Ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec. εκτιμά ότι οι τελευταίες συνεδριάσεις τείνουν να επαναφέρουν τον Δείκτη του Χ.Α. σε βραχυπρόθεσμο καθοδικό κανάλι. Οι προοπτικές, σε αυτή την περίπτωση μπορούν να οδηγήσουν τον Δείκτη μέχρι τις 1100 μονάδες ενώ η περιοχή των 1230 μονάδων χαρακτηρίζεται ως ζώνη αντίστασης και μάλιστα ισχυρή.

Facebook Comments