Τετρακόσια εκατομμύρια ευρώ ζητά η κυβέρνηση από την κεντρική τράπεζα για κάλυψη των αναγκών του προγράμματος για το 2014, θέτοντας εκ νέου στο τραπέζι την πιθανότητα πώλησης μέρους των αποθεμάτων χρυσού που διαθέτει η τράπεζα.

Το θέμα τέθηκε πρόσφατα από την κυβέρνηση στην κεντρική τράπεζα και, σύμφωνα με πληροφορίες που συνέλεξε η StockWatch, το ΔΣ της ΚΤ καλείται να εξετάσει το ζήτημα το αμέσως επόμενο διάστημα.

Με βάση τη συμφωνία που έγινε με τους πιστωτές, η κυβέρνηση δεσμεύτηκε για την «διανομή κερδών από την κεντρική τράπεζα ύψους €400 εκ., που θα δοθούν το 2014».

Η ΚΤ υπολογίζεται ότι θα έχει φέτος προ προβλέψεων κέρδη κοντά στα €200 εκ. και επομένως, δεν μπορεί να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της κυβέρνησης μόνο από τα κέρδη της.

Από τα κέρδη θα αφαιρεθούν άλλωστε οι προβλέψεις που θα κρατήσει η Τράπεζα για την παραχώρηση έκτακτης ρευστότητας στο σύστημα, από την οποία προέρχονται τα αυξημένα έσοδα.

Το 2012 είχε προ προβλέψεων κέρδη κοντά στα €400 εκ., τα οποία μειώθηκαν όμως στα €112 εκ., λόγω της απότομης αύξησης των προβλέψεων που έκανε η ΚΤ από €100 εκ. σε €285 εκ.

Με βάση το νόμο, η ΚΤ δίνει το 85% των κερδών της στην κυβέρνηση.

Λόγω της δυστοκίας που υπάρχει στην εξεύρεση των €400 εκ., μία από τις επιλογές είναι η πώληση του χρυσού που διαθέτει η Τράπεζα. Με τις σημερινές τιμές στις διεθνείς αγορές τα αποθέματα χρυσού στην ΚΤ ανέρχονται στα €440 εκ.

Η πιθανότητα πώλησης του χρυσού είχε τεθεί στους πιστωτές μετά το Μάρτιο, προκαλώντας όμως την αντίδραση της ΚΤ και της ΕΚΤ. Ο Μάριο Ντράγκι είχε δηλώσει τον Απρίλιο ότι τα όποια κέρδη από την πώληση χρυσού πρέπει να καλύψουν πρώτα τις πιθανές ζημιές από τον ELA.

Το θέμα της πώλησης χρυσού είχε τεθεί ενώπιον του ΔΣ της ΚΤ και το 2008, προκαλώντας ρήξη μεταξύ του τέως διοικητή Αθανάσιου Ορφανίδη και της τότε κυβέρνησης του Δημήτρη Χριστόφια, που θα το αξιοποιούσε για την επεκτατική δημοσιονομική της πολιτική.

Έκτοτε οι συνθήκες έχουν αλλάξει και τα όποια έσοδα από τον χρυσό θα χρησιμοποιηθούν για να κλείσουν «τρύπες» στο πρόγραμμα.

Όταν προέκυψε τον Απρίλιο η πιθανότητα πώλησης χρυσού από την ΚΤ, η πολιτική ηγεσία ήταν διχασμένη.

Η δημοσιοποίηση του θέματος είχε προκαλέσει την απότομη πτώση των τιμών του χρυσού διεθνώς, καθώς σηματοδοτήθηκε πιθανή αλλαγή στην επενδυτική πολιτική κεντρικών τραπεζών, που διαθέτουν σημαντικές ποσότητες χρυσού.

Μια άλλη λύση που φαίνεται να εξετάζεται για κάλυψη των €400 εκ. είναι να αυξηθεί η ανταλλαγή στοιχείων ενεργητικού μεταξύ κυβέρνησης και κεντρικής τράπεζας.

Με βάση το πρόγραμμα, η ΚΤ θα αποφασίσει asset swap με τρόπο που θα συνεισφέρει κοντά στο €1 δις στη μείωση του δημοσίου χρέους μέχρι το τέλος Ιουνίου 2014.

Η κυβέρνηση θα διέθετε ακίνητα έναντι κρατικού χρέους που εξέδωσε στην κεντρική τράπεζα.

Οι σκέψεις που γίνονται για αποφυγή της πώλησης του χρυσού, είναι να αυξηθεί το ύψος του asset swap στα €1400 εκ.

Facebook Comments