Σαπέν: «Πρόοδος» με τη νέα λίστα, αλλά χρειάζονται περισσότερα

5 λεπτά ανάγνωση
2 Απριλίου 2015

«Πρόοδο» στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών, χαρακτήρισε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μισέλ Σαπέν, τη νέα λίστα κοστολογημένων μεταρρυθμίσεων που έστειλε η κυβέρνηση στο Brussels Group, προειδοποιώντας όμως πως χρειάζονται περισσότερες λεπτομέρειες για τα νέα μέτρα ώστε να επιτευχθεί κάποια συμφωνία.

«Χρειάζεται περισσότερη πρόοδος; Ναι. Στην ποσοτική [εκτίμηση] των μέτρων», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σαπέν, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Παρίσι.

Η νέα λίστα που έστειλε η Αθήνα στους πιστωτές προβλέπει αλλαγές που θα αποφέρουν ή θα εξοικονομήσουν από 6,18 έως και 7,71 δισεκατομμύρια ευρώ στα δημόσια ταμεία το 2015.

Τα έσοδα από τις νέες μεταρρυθμίσεις υπολογίζονται σε τουλάχιστον 4,68 δισ., όμως παράλληλα προβλέπονται και νέες κοινωνικές δαπάνες, ύψους 1,1 δισ. Μεγάλο μέρος των νέων εκροών θα αφορά το ασφαλιστικό σύστημα, για να χρηματοδοτηθούν μέτρα όπως η επαναφορά της 13ης σύνταξης για χαμηλοσυνταξιούχους (600 εκατ. ευρώ) και η αναβολή της εφαρμογής ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στα ασφαλιστικά Ταμεία.

Παράλληλα, αναμένονται έσοδα 1,5 έως 1,6 δισ. από ιδιωτικοποιήσεις, κάτω από το στόχο του μνημονίου, όμως η Αθήνα κρίνει πως αυτός ο στόχος δεν είναι επιτεύξιμος λόγω χαμηλής ζήτησης από επενδυτές.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών, με την εφαρμογή των προτεινόμενων μεταρρυθμίσεων, το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2015 υπολογίζεται πως θα είναι στο ελάχιστο 1,4% του ΑΕΠ, αλλά μπορεί να φτάσει ακόμα και στο 3,9%, δηλαδή σαφώς πάνω από το στόχο του 3% που προβλέπει το μνημόνιο.

Η ανάπτυξη για το 2015 εκτιμάται στο 1,4%.

Άφησε ένα σχόλιο

Your email address will not be published.

Latest from Blog

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Το 2027 η Ελλάδα ψηλά χωρίς 17ωρη διαπραγμάτευση, που καταλήγει σε έρπη»

Η Κυβέρνηση υποσχέθηκε να πάει την Ελλάδα, ΣΤΑΘΕΡΑ ΤΟΛΜΗΡΑ ΜΠΡΟΣΤΑ.

UBS: Το εντυπωσιακό comeback των ελληνικών ομολόγων

Από «παράδειγμα προς αποφυγή» στις διεθνείς αγορές χρέους, η Ελλάδα έχει εξελιχθεί

Δημοσιονομικοί κανόνες ΕΕ: επιστροφή στη λιτότητα ή «ευελιξία» για επενδύσεις;

Η συζήτηση για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ έχει επανέλθει δυναμικά