Ένα χριστουγεννιάτικο δώρο επιφύλασσε ο Μπεν Μπερνάνκε στους “ταύρους” του δολαρίου, με την ανακοίνωση της έναρξης του tapering στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης $85 δισ. ανά μήνα. Η Fed προχώρησε σε μείωση του προγράμματος κατά $10 δισ. (λεπτομέρειες εδώ) με το USD και τα χρηματιστήρια να τρέχουν σε νέα ιστορικά υψηλά.

Το USD ενισχύεται έναντι όλων των βασικών νομισμάτων, και διαπραγματεύεται σε υψηλά 5 ετών έναντι του γιεν, και σε υψηλά 3 ετών έναντι του AUD. Το EUR/USD επίσης δέχεται πιέσεις και περνά κάτω από το 1.3700, την ώρα που το USD/CAD τρέχει σε υψηλά 2,5 ετών.

Μεγάλη ανοδική αντίδραση για τα χρηματιστήρια που δέχονται με χαρά το -12% του QE3, και τρέχουν σε νέα ιστορικά υψηλά. Ο Dow Jones ^DJI+1,84% κλείνει στις 16.168 μονάδες, την ώρα που ο S&P500 επιστρέφει στα ιστορικά υψηλά. Θα περιμένουμε το άνοιγμα της Ευρώπης αλλά φαίνεται πως υπάρχει διάθεση στα futures του DAX ^GDAXI+1,06% που έχουν αγγίξει τις 9.272 μονάδες.

Οι σημαντικότερες ανακοινώσεις της ημέρας είναι οι λιανικές πωλήσεις της Αγγλίας στις 11:30 και οι αρχικές αιτήσεις ανεργίας των ΗΠΑ στις 15:30. Στις 17:00 περιμένουμε την έκθεση της Philadelphia Fed.

Facebook Comments