BoJ: Το πιο δυναμικό QE παγκοσμίως

4 λεπτά ανάγνωση
23 Δεκεμβρίου 2013

Η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι διατηρεί ¥ 170 τρις χρέους ($ 1,61 τρις )στον ισολογισμό της μέσω του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων.

Τα νούμερα δείχνουν ότι η αγορά τίτλων χρέους μέσω του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης ισοδυναμεί με αύξηση κατά 60% σε ετήσια βάση. Ακολουθώντας το σχεδιασμό για αγορά δημόσιου χρέους αξίας ¥50 τρις κάθε χρόνο, όπως είχε ανακοινωθεί από τον Kuroda πρόεδρο της ΒοJ τον Απρίλιο, η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας αγοράζει με επιθετική διάθεση τίτλους χρέους του ιαπωνικού δημοσίου.

Σε σχέση με το προηγούμενο έτος ο ισολογισμός της κεντρικής τράπεζας της Ιαπωνίας αυξήθηκε κατά 3,2% ή κατά ¥31 τρις. Το χρέος που έχει στους ισολογισμούς της η ΒοJ ξεπέρασε εκείνο που διαθέτουν το ταχυδρομικό ταμιευτήριο της Ιαπωνίας και άλλοι μικροί και μεσαίοι οργανισμοί που διακρατούν τίτλους χρέους της ιαπωνικής οικονομίας. Κατά αυτόν τον τρόπο η ΒοJ έγινε ο δεύτερος οργανισμός με το μεγαλύτερο δημόσιο χρέος στον ισολογισμό της μετά τις ασφαλιστικές εταιρίες. Η ΒοJ διαθέτει το 17,4% του συνολικού δημόσιου χρέους (έναντι 11,1% πέρσι), ενώ οι ασφαλιστικοί οργανισμοί διακρατούν ποσοστό 19,6% επί του συνόλου.

Χρησιμοποιώντας ως μέτρο σύγκρισης τη FED που μέχρι το Σεπτέμβριο διακρατούσε το 17% του δημόσιου χρέους των Η.Π.Α, φαίνεται ότι η ΒοJ εφαρμόζει δυναμικά το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που είχε εξαγγελθεί από τον Kuroda.

Άφησε ένα σχόλιο

Your email address will not be published.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Wood: Θετικά σημάδια, αλλά χωρίς ισχυρή ανάπτυξη στην Ελλάδα – Το “αγκάθι” του τουρισμού

Σταθερές διατηρεί τις προβλέψεις της για το ΑΕΠ της Ελλάδας η Wood

Ν. Παππάς: «Δεν ζήτησε κανένας να αποπληρώνεται νωρίτερα το χρέος»

Η δήλωση του Νίκου Παππά ότι «δεν ζήτησε κανένας να αποπληρώνεται νωρίτερα

Το Χ.Α στον ρυθμό των ενεργειακών τιμών, το τρενάκι του τρόμου και οι άμυνες

Ένα «ψύχραιμο» και κάπως καθησυχαστικό μήνυμα του συνέδριου της Euronext που έγινε