Ιδιαίτερα ενθαρρυντικές ενδείξεις ότι ίσως έχει ήδη ξεκινήσει η ανοδική φάση του επιχειρηματικού κύκλου έρχονται από την εξέλιξη του δείκτη υπευθύνων προμηθειών (PMI) για τη μεταποίηση.

Τον Δεκέμβριο, ο δείκτης βρέθηκε σε υψηλό τεσσάρων και πλέον ετών με τη μεταποιητική δραστηριότητα στη χώρα να προσεγγίζει τα επίπεδα ανάκαμψης, εξαιτίας της αύξησης των νέων παραγγελιών για καταναλωτικά προϊόντα.

Κάτι που στηρίχθηκε κυρίως στην εγχώρια ζήτηση, αφού οι νέες παραγγελίες για εξαγωγές περιορίστηκαν, ενώ πρέπει να σημειωθεί πως και τα επίπεδα απασχόλησης υποχώρησαν περαιτέρω, ακολουθώντας τη γενική τάση.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη Markit, ο δείκτης PMI αυξήθηκε στις 49,6 μονάδες τον Δεκέμβριο από τις 49,2 μονάδες τον Νοέμβριο, παραμένοντας πάντως κάτω από τις 50 μονάδες, όριο που διαχωρίζει την επέκταση από τη συρρίκνωση του κλάδου.

Ωστόσο, τα νέα στοιχεία επιβεβαιώνουν τις ενδείξεις ότι η οικονομία βγαίνει σταδιακά από την ύφεση καθώς η παραγωγή και οι νέες παραγγελίες αυξήθηκαν, συγχρόνως, για πρώτη φορά από τον Αύγουστο του 2009. «Η έρευνα παρείχε ενδείξεις ότι πιθανόν να έχει ήδη ξεκινήσει η ανοδική φάση του επιχειρηματικού κύκλου, καθώς τα επίπεδα παραγωγής και νέων παραγγελιών αυξάνονται συγχρόνως για πρώτη φορά από τον Αύγουστο του 2009, μολονότι σε μικρό βαθμό», σχολιάζει χαρακτηριστικά η Markit.

Οπως προσθέτει, πάντως, η άνοδος των νέων παραγγελιών απαιτείται να συνεχιστεί προκειμένου να μπορεί να γίνει λόγος για ουσιαστική ανάκαμψη.

Η αύξηση των παραγγελιών και η επέκταση των νέων εργασιών για δεύτερο συνεχόμενο μήνα αποδίδονται στην εντονότερη εγχώρια ζήτηση για καταναλωτικά αγαθά, ενώ οι νέες παραγγελίες για εξαγωγές περιορίστηκαν και πάλι κατά τη διάρκεια του μήνα.

Facebook Comments