Καθοριστικό για το ύψος του δανεισμού των επιχειρήσεων αυτή την εποχή, που υποτίθεται ότι η χώρα εξέρχεται της ύφεσης θα αποτελέσει η έκδοση του ομολογιακού της ΔΕΗ. Με τα spreads κάτω από τις 600 μονάδες βάσης, χαμηλότερα από την  εποχή του μνημονίου, θα δούμε σε τούτη τη συγκυρία πόσα απίδια πιάνει ο σάκος κι αν τελικά μπορούμε να ελπίζουμε μετά και τις θριαμβευτικές δημοπρασίες Πορτογαλίας και Ιρλανδίας.

Έτσι λοιπόν, το δρόμο που άνοιξαν ο ΟΤΕ και ο Τιτάνας, θα ακολουθήσει και η ΔΕΗ η οποία απ’ ό,τι μαθαίνουμε κι απ’ ό,τι διαβάζουμε ετοιμάζει την έκδοση εταιρικού ομολόγου με στόχο την άντληση 300 – 500 εκατ. ευρώ με επιτόκιο χαμηλότερο από τον τρέχοντα δανεισμό της εταιρείας. Η έκδοση αναμένεται άμεσα – πιθανόν και μέσα στον Ιανουάριο – με την εταιρεία να έχει ήδη αναθέσει την αναδοχή της έκδοσης σε σύμβουλο.

Η έκδοση του εταιρικού ομολόγου είναι ανεξάρτητη από τις διαπραγματεύσεις που κάνει η εταιρεία με ελληνικές τράπεζες για αναχρηματοδότηση του ομολογιακού της δανείου και οι οποίες βρίσκονται σε φάση ολοκλήρωσης.

Μέσω του εταιρικού ομολόγου αναμένεται να καλυφθούν ανάγκες για χρηματοδότηση επενδύσεων αλλά και ανάγκες σε ρευστότητα, που το τελευταίο διάστημα φαίνεται να έχουν ενταθεί εξαιτίας των προβλημάτων με τους ανεξόφλητους λογαριασμούς.

Τα ελάχιστα ταμειακά διαθέσιμα των επιχειρήσεων χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για να εξυπηρετηθούν οι βραχυπρόθεσμες οφειλές στο τέλος κάθε μήνα σε τράπεζες και προμηθευτές. Δεν είναι υπερβολή να τονισθεί ότι οι επιχειρήσεις λειτουργούν μέρα – μέρα, αφού επιλέγουν να εξαντλήσουν τα αποθέματά τους, καθώς αδυνατούν να προπληρώσουν μέσω εγγυητικών επιστολών πρώτες ύλες, νομίσματα ή καύσιμα.

Οι κυριότεροι λόγοι που επιλέγει μία επιχείρηση να εκδώσει ομολογιακά δάνεια είναι οι εξής: α) να χρηματοδοτήσει τις δραστηριότητές της, β) να μετατρέψει τον βραχυπρόθεσμο δανεισμό σε μακροπρόθεσμο, προσδοκώντας τον ερχομό της ανάπτυξης και για να κερδίσει χρόνο προσαρμογής και γ) να επεκταθεί σε νέες δραστηριότητες που απαιτούν κεφάλαια κίνησης, χωρίς να θέλει να διακινδυνεύσει τα ταμειακά διαθέσιμα που έχει για να αποπληρώνει τις μηνιαίες υποχρεώσεις της.

H αντίδραση των τραπεζικών μετοχών- την ώρα που υπάρχει σύγχυση ακόμα για το τι ακριβώς θα συμβεί στις τράπεζες – δείχνει ότι οι αγοραστές είναι εξασφαλισμένοι και πιθανότατα διαθέτουν inside information για το νέο νόμο τραπεζών, αλλά και την αύξηση κεφαλαίου της Εurobank.  Πρόκειται για κίνηση την οποία πιάσαμε εγκαίρως από τη συνεδρίαση της περασμένης Τετάρτης…

Δεν γίνεται να μην σταθούμε σε μία επισήμανση του Economist, που η αγορά, παρά την κούρσα των μετοχών, εξακολουθεί να μην ασχολείται, ίσως γιατί ποντάρει σε μία μαγική κίνηση της κυβέρνησης ή της τρόικα που στους ελάχιστους μήνες  που απομένουν μέχρι τις Ευρωεκλογές, θα αλλάξει το κλίμα. Είναι όμως, εύκολο αυτό; Ιδού τι γράφει ο Economist, μεταξύ άλλων : «Από τα μέσα του 2015, η Ε.Ε. ενδεχομένως να διαπραγματεύεται με τον κ. Τσίπρα, ο οποίος έχει αρχίσει μαθήματα αγγλικών και ταξίδια».

Επίσης, «ακόμη κι αν δεν υπάρχει η μαζική φυγή από τις τράπεζες που πολλοί προβλέπουν σε περίπτωση νίκης του Σύριζα, η δέσμευση του κ. Τσίπρα να πάρει πίσω πολλές από τις μεταρρυθμίσεις και τις ιδιωτικοποιήσεις θα σκοτώσει τα όποια πρώτα βήματα ανάκαμψης” καταλήγει το άρθρο».

 

ΧΣ

Facebook Comments