Ο γενικός δείκτης του Χ.Α. υποχωρεί χωρίς αξιόλογο τζίρο την Παρασκευή, στις 1.263 μονάδες και με πτώση 0,6%. Οι συναλλαγές έπειτα από τρεις ώρες συναλλαγών διαμορφώνονται στα 33 εκατ. ευρώ, με την MIG, λόγω του deal της Vivartia στην Ιταλία, να ενισχύεται κατά 5,5%, κατά 3,7% η Iντραλότ στα 2,20 ευρώ, επίπεδα που αποτελούν νέα υψηλά, Μυτιληναίος και Motor Oil, ενώ σε θετικό πρόσημο πέρασε η Alpha. Απώλειες πάνω από 2% για την Εθνική, την ΕΥΔΑΠ, άνω του 3% για τον ΟΠΑΠ, στα 10,22 ευρώ, ενώ στο «κόκκινο» διαπραγματεύονται ακόμα ΔΕΗ, ΟΤΕ, Jumbo, METKA και Τιτάνας. 

Σήμερα, ολοκληρώνεται μία δύσκολη εβδομάδα για την αγορά, όπου οι πωλητές είχαν τον πρώτο λόγο και η κατοχύρωση κερδών έπειτα από τα κέρδη της περασμένης εβδομάδας, να βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη. Η στήριξη της αγοράς δεν είναι χαμηλότερα από τις 1.260 μονάδες, υποστηρίζουν οι αναλυτές, οι οποίοι θεωρούν ως δικαιολογημένη, φυσιολογική και αναμενόμενη τη διόρθωση, από τη στιγμή που η ανοδική αντίδραση βασίστηκε στην προσδοκία, χωρίς να υπάρχει κάποια είδηση αλλαγής της τάσης. Επιπρόσθετα, το κλίμα επιβαρύνεται από την μετακύλιση του χρόνου πραγμαοποίησης της αύξησης κεφαλαίου της Eurobank, ως αποτέλεσμα της καθυστέρησης που σημειώνεται στο νέο νομοσχέδιο για τα warrants και την επιστροφή των τραπεζών στον ιδιωτικό τομέα.

Επιπρόσθετα, όπως όλα δείχνουν πιο πίσω πηγαίνουν και τα stress tests των τραπεζών με τον διοικητή της Τράπεζας Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλο να μην αποκλείει το ενδεχόμενο οι τράπεζες να χρειαστούν νέα κεφάλαια μετά την αύξηση κεφαλαίου. Ο ίδιος μάλιστα είπε ότι οι τράπεζες δεν πρόκειται να χρηματοδοτήσουν πάλι θνησιγενείς περιπτώσεις επιχειρήσεων, καλώντας τις τελευταίες να αναζητήσουν κεφάλαια σε άλλες πηγές χρηματοδότησης. Ο κ. Προβόπουλος μάλιστα, υπέδειξε στις εισηγμένες και μη, να περικόψουν τα μερίσματα, δημιουργώντας βαρύ κλίμα στην αγορά, η οποία ήδη δοκιμάζεται από την υψηλή φορολογία (φόρος υπεραξίας και φόρος συναλλαγών).

Ταυτόχρονα, οι διακυμάνσεις στην αγορά παραπέμπουν σε διακυμάνσεις αναδυόμενης αγοράς, ενώ προκαλεί αρνητικούς συνειρμούς, η αποχώρηση του fund Silchester από τον ΟΠΑΠ, με την εικόνα να φτιάχνει και να… ισιώνει από την είσοδο μεγάλων παικτών από τον διεθνή τηλεπικοινωνιακό κλάδο στην Forthnet (Vodafone, λεφάλαια από τα Εμιράτα, Wind, Γερμανός).

Facebook Comments