Αισιόδοξος για το «πράσινο φως» της εκταμίευσης της δόσης ο Ντάισελμπλουμ

5 λεπτά ανάγνωση
10 Οκτωβρίου 2016

Αισιόδοξος ότι το σημερινό Eurogroup θα δώσει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισεκατομμυρίων ευρώ εμφανίστηκε ο πρόεδρος Γερούν Ντάισελμπλουμ, ακολουθώντας το παράδειγμα του επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί.

«Ακούω κάποιες αισιόδοξες ειδήσεις για την Ελλάδα», δήλωσε ο κ. Ντάισελμπλουμ προσερχόμενος στη συνεδρίαση της ευρω-ομάδας στο Λουξεμβούργο, προσθέτοντας όμως ότι περιμένει να ακούσει την αξιολόγηση των ίδιων των θεσμών για την υλοποίηση των 15 προαπαιτούμενων που συνδέονται με την υποδόση.

Ο επικεφαλής του Eurogroup σημείωσε ότι η Ελλάδα «είναι πολύ καλύτερα» σήμερα και επιστρέφει στην ανάπτυξη.

Νωρίτερα υπήρχαν πληροφορίες για «σπάσιμο» των 2,8 δισεκ. σε δύο μικρότερες δόσεις, όμως ούτε ο κ. Ντάισελμπλουμ ούτε ο επίτροπος Μοσκοβισί έκαναν κάποια τέτοια αναφορά.

Σε αντίθεση πάντως με τον επίτροπο Μοσκοβισί, ο κ. Ντάισελμπλουμ αρνήθηκε να συζητήσει το ζήτημα του χρέους, διευκρινίζοντας ότι δεν θα τεθεί στη σημερινή συνεδρίαση.

Αναφερόμενος ειδικά στο αίτημα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για ταχεία αναδιάρθρωση, ο ολλανδός υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε ότι οι υπολογισμοί του ΔΝΤ θα γίνουν με βάση τη συμφωνία του Eurogroup του Μαΐου, που προβλέπει ότι αποφάσεις για βαθιές παρεμβάσεις στο χρέος θα ληφθούν – εάν χρειάζεται – μετά τη λήξη του Μνημονίου, το 2018.

Ερωτηθείς τέλος για το δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters που το Σαββατοκύριακο ήθελε το ΔΝΤ να αναλαμβάνει έναν αμιγώς εποπτικό ρόλο στο ελληνικό πρόγραμμα, κάτι που θα ήταν πολιτικά δύσκολο για τους Ευρωπαίους, ο κ. Ντάισελμπλουμ επισήμανε ότι οι εν λόγω πληροφορίες διαψεύστηκαν από το ίδιο το Ταμείο.

«Εκπρόσωπος του ΔΝΤ διέψευσε αυτές τις φήμες, επομένως τι θα μπορούσε να προσθέσω», είπε με νόημα.
 

Άφησε ένα σχόλιο

Your email address will not be published.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Κίνα και οι προκλήσεις της βιώσιμης ανάπτυξης

Η Κίνα συνεχίζει να αναπτύσσεται, αλλά με σαφώς χαμηλότερους ρυθμούς σε σχέση

Επτά στα δέκα καταναλωτικά δάνεια εκταμιεύονται πλέον ψηφιακά

Καθοριστική αλλαγή στον τρόπο χορήγησης καταναλωτικών δανείων αποτυπώνεται το 2025, με τα

Η επικίνδυνη εμμονή του Τραμπ με τον Πάουελ – Το τέλος της Fed όπως την γνωρίζαμε;

Η τελευταία εξέλιξη σε μια μακροχρόνια προσπάθεια του Τραμπ  για μεγαλύτερο έλεγχο