Ανακάμπτουν τα ομόλογα μετά την απόφαση της ΕΚΤ

2 λεπτά ανάγνωση
15 Ιουνίου 2022

Θετικά αντέδρασαν οι αγορές ομολόγων στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, μετά την έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού της Συμβουλίου, να δημιουργήσει ένα ειδικό «εργαλείο» προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι «ασύμμετρες πιέσεις» στα ομόλογα της περιφέρειας.

   Οι περισσότεροι αναλυτές συμφωνούν ότι το μέτρο της ευέλικτης επανεπένδυσης των ομολόγων που έχει αποκτήσει η ΕΚΤ στο πλαίσιο του προγράμματος ΡΕΡΡ, από μόνο του δεν επαρκεί για να εξισορροπήσει τις πιέσεις στην αγορά ομολόγων.

Ωστόσο, όσον αφορά στο νέο αυτό εργαλείο, θα πρέπει να αποσαφηνιστεί υπό ποιες προϋποθέσεις η ΕΚΤ θα «αναλαμβάνει δράση» στην αγορά ομολόγων συγκεκριμένων κρατών μελών. Το κυριότερο ζήτημα είναι, αν τα κράτη που θα ζητήσουν από την ΕΚΤ να κάνει χρήση του εργαλείου αυτού, θα πρέπει να αναλάβουν συγκεκριμένες υποχρεώσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ΕΚΤ ανεβάζει τα επιτόκια στο 2,5% – Τί σημαίνει για αγορές, οικονομίες και δανειολήπτες

Σε νέα αύξηση των επιτοκίων προχώρησε, η ΕΚΤ.

Παγκόσμιο σοκ στα ομόλογα: Το πετρέλαιο εκτοξεύει τις αποδόσεις σε υψηλά δεκαετιών

Νέο κύμα πωλήσεων χτυπά τις διεθνείς αγορές ομολόγων.

Οι «τιμωροί» των ομολόγων επέστρεψαν

Σε πολυετή υψηλά έχουν εκτοξευθεί τα κόστη δανεισμού διεθνώς, καθώς οι φόβοι