Το αισιόδοξο σενάριο για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα υιοθετεί η JP Morgan. Εκτιμά ότι στα προσεχή χρόνια θα επιστρέψουν στις τράπεζες κοντά στα 30 δισ. ευρώ, γεγονός που θα αλλάξει το κλίμα και τη χρηματοδοτική ικανότητα της οικονομίας.

Στην έκθεσή του ο ξένος οίκος «βλέπει» ευκαιρίες στις τράπεζες και επισημαίνει ότι αυτή τη στιγμή η αγορά υποτιμά τις προοπτικές κερδοφορίας των τραπεζών, καθώς η ομαλοποίηση της χρηματοδότησης, η μείωση του λειτουργικού κόστους των πιστωτικών ιδρυμάτων, αλλά και η επιστροφή της χώρας στην ανάπτυξη θα γίνουν σταδιακά.

Παρατηρεί ότι οι εισροές καταθέσεων σταθεροποιούνται, το κόστος υποχωρεί κάτω του 3%, ενώ η εισροή καταθέσεων ύψους 30 δισ. ευρώ δίνει νέες προοπτικές.

Βέβαια, η έκθεση προειδοποιεί πως είναι πιθανόν να υπάρξουν αναταράξεις για τις τράπεζες, είτε από το μέτωπο της πολιτικής στη χώρα, είτε από ενδεχόμενη καθυστερημένη έξοδο από την ύφεση.

Συστάσεις
Από τις τράπεζες ξεχωρίζει την Πειραιώς και την Alpha Bank, που πέτυχαν την ανακεφαλαιοποίηση, αλλά και εκφράζουν την οικονομική ανάκαμψη που θα σημειώσει η χώρα. Οπως επισημαίνει η έκθεση, τα stress tests της BlackRock αλλά και οι εκλογές του Μαΐου ενδέχεται να δώσουν ακόμη μία αγοραστική ευκαιρία σε σχέση με τα επίπεδα τιμών για συμμετοχή στις μετοχές των συγκεκριμένων τραπεζών.

Ακόμη η JP Morgan εκτιμά ότι η πλήρης αναγνώριση του αναβαλλόμενου φόρου προσθέτει επιπλέον κεφάλαια 100-150 μονάδων βάσης στον δείκτη Core Tier I για τις τρεις κορυφαίες τράπεζες και ιδίως για την Εθνική, και επισημαίνει ότι καμία από τις τρεις τράπεζες δεν αναμένεται να χρειαστεί να αντλήσει πρόσθετα κεφάλαια. Σημαντική εκτίμηση της έκθεσης αποτελεί πως τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα πιάσουν «ταβάνι» το 2015, ενώ έχει επιβραδυνθεί η δημιουργία νέων επισφαλών δανείων και στις τράπεζες έχουν δημιουργηθεί και λειτουργούν ενισχυμένα τμήματα διαχείρισης.

Οι κάτοχοι των warrants τονίζει ότι αποκομίζουν ήδη κέρδη, ενώ και η ελεύθερη διασπορά θα μπορούσε να ενισχυθεί, εάν βρεθεί λύση για την πρώιμη μετατροπή τους, καταλήγει ο οίκος.

Στο μεταξύ επικαλούμενο τραπεζικές πηγές το διεθνές πρακτορείο Reuters αναφέρει ότι η Ελλάδα επιθυμεί οι δανειστές της να συμφωνήσουν σε έναν χαμηλότερο κεφαλαιακό δείκτη για τις τράπεζες, καθώς έτσι θα υπάρξουν κεφάλαια στο ΤΧΣ, τα οποία θα συμβάλουν στο χρηματοδοτικό κενό της χώρας.

Η Ελλάδα βρίσκεται σε συνομιλίες με το ΔΝΤ, την Ε.Ε. και την ΕΚΤ, να μειώσει το ποσό του κεφαλαίου που απαιτείται για τις τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας, προκειμένου αυτές να καλύψουν τις ζημιές από τα «κόκκινα» δάνεια, κάτι το οποίο θα συντελεστεί εφόσον μειωθεί σε 8% ο δείκτης Core Tier I.

Ένας χαμηλότερος δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας θα σημαίνει ότι οι τράπεζες χρειάζονται λιγότερα κεφάλαια που θα εξοικονομηθούν για τη χώρα τώρα, αλλά ενδεχομένως καθιστούν δυσκολότερη, αργότερα, την προσέλκυση νέων ιδιωτών.

Οπως δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της ελληνικής κυβέρνησης τον οποίο επικαλείται το Reuters, στην καλύτερη περίπτωση η επιθυμία στην Ελλάδα είναι να χρησιμοποιηθούν τα κεφάλαια που θα απομείνουν στο ΤΧΣ για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού, αλλά συγχρόνως να πραγματοποιηθεί και ένα «γύρισμα» των ομολόγων ύψους 4,5 δισ. ευρώ που έχουν δοθεί στις τράπεζες με στόχο την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού ύψους 11 δισ. ευρώ.

Πρόκειται για τα ομόλογα που δόθηκαν για τη στήριξη των τραπεζών κατά την κορύφωση της χρηματοπιστωτικής κρίσης ην περίοδο 2008-2009 επί Γ. Αλογοσκούφη.

Το «μαξιλάρι»
Το Reuters επικαλείται αξιωματούχο που συμμετέχει επίσης στις συνομιλίες με την τρόικα, το οποίο τόνισε πως το ερώτημα αν θα χρησιμοποιηθούν ή όχι τα κεφάλαια τα οποία θα απομείνουν στο ΤΧΣ δεν είναι θεωρητικό, αλλά ουσιαστικό, καθώς δεν είναι γνωστό αν θα περισσέψουν πολλά, λίγα ή και καθόλου κεφάλαια στο ΤΧΣ μετά τα τεστ αντοχής και την ανακεφαλαιοποίηση.

Η ίδια πηγή είπε επίσης ότι οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούσαν να χρειαστούν περαιτέρω κεφάλαια βάσει των ακραίων σεναρίων στα πανευρωπαϊκά stress tests, που θα ολοκληρωθούν τον ερχόμενο Νοέμβριο.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ευνοεί τις υπάρχουσες πληροφορίες για κεφαλαιακό όριο 6% για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, αν και στο όριο αυτό πρέπει να συμπεριληφθούν σε κάθε περίπτωση και τα περιουσιακά στοιχεία των τραπεζών, στοιχείο το οποίο μπορεί να αυξήσει τη δυσκολία των συγκεκριμένων stress tests.

Επιβράδυνση στα «κόκκινα» δάνεια
    Εχει επιβραδυνθεί η δημιουργία νέων επισφαλών δανείων και στις τράπεζες έχουν δημιουργηθεί και λειτουργούν ενισχυμένα τμήματα διαχείρισης

Μήλον της Εριδος το «μαξιλάρι» στο ΤΧΣ
    Η επιθυμία στην Ελλάδα είναι να χρησιμοποιηθούν τα κεφάλαια που θα απομείνουν στο ΤΧΣ για την κάλυψη του χρηματο- δοτικού κενού στα επόμενα χρόνια.

Απλά μαθήματα αριθμητικής
    Χαμηλότερος δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας θα σημαίνει ότι οι τράπεζες χρειάζονται λιγότερα κεφάλαιa

Δίνουν κέρδη τα warrants
    Οι κάτοχοι των warrants αποκομίζουν ήδη κέρδη, ενώ και η ελεύθερη διασπορά θα μπορούσε να ενισχυθεί.

Facebook Comments