Γ. Στουρνάρας: Συζητάμε εναλλακτικές λύσεις με την τρόικα

MarketNews

Γ. Στουρνάρας: Συζητάμε εναλλακτικές λύσεις με την τρόικα, ειδήσεις από την ελλάδα, ειδησεις τωρα ελλαδα, τα τελευταια νεα τωρα, τηλεοραση, live tv, live streaming, web tv

Τα ανοιχτά μέτωπα στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα που πιέζει για την εφαρμογή μεταρρθμίσεων, σύμφωνα με τις προτάσεις που έχει κάνει ο ΟΟΣΑ, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του πρωθυπουργού με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα να δηλώνει αμέσως μετά ότι το οικονομικό επιτελείο στέλνει εναλλακτικές προτάσεις στους δανειστές.

Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, ο κ.Στουρνάρας δήλωσε ότι κατά τη σύσκεψη ενημέρωσε αναλυτικά τον πρωθυπουργό και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης για το σημείο που βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα και πρόσθεσε ότι το οικονομικό επιτελείο έχει επεξεργαστεί μια σειρά εναλλακτικών προτάσεων που θα υποβάλλει στους δανειστές, για τα ζητήματα που εκκρεμούν.

«Συζητήσαμε εναλλακτικές λύσεις. Θα αποστείλουμε αύριο τις προτάσεις που υπολείπονται» είπε ο κ. Στουρνάρας.

Αισιόδοξος για την πορεία των διαπραγματεύσεων δήλωσε βγαίνοντας από το Μαξίμου και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, επισημαίνοντας ότι «όλα είναι υπό έλεγχο». Ερωτηθείς, εξάλλου, σχετικά με τις δηλώσεις του Ολι Ρεν για την έναρξη των συζητήσεων για το χρέος μετά τις ευρωεκλογές, ο κ.Βενιζέλος είπε ότι με την πιστοποίηση του πρωτογενούς πλεονάσματος από τη Eurostat που αναμένεται τον ερχόμενο Απρίλιο, μπορεί να ξεκινήσει η σχετική συζήτηση για το χρέος.

Αυτό είναι θέμα που θα το κανονίσουν οι κυβερνήσεις, συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν όλα τα ανοιχτά μέτωπα στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, δεδομένου ότι η καθυστέρηση στο κλείσιμο της αξιολόγησης ενδέχεται να επηρεάσει τον πολιτικό σχεδιασμό της κυβέρνησης ενόψει των ευρωεκλογών και των αυτοδιοικητικών εκλογών του Μαΐου.

Το βασικότερο πρόβλημα που αναγνωρίζουν ακόμη και στελέχη στο εσωτερικό της κυβέρνησης αφορά τις διαρθρωτικές αλλαγές.

Πρόκειται για ρυθμίσεις που η κυβέρνηση χρησιμοποίησε και εξακολουθεί να χρησιμοποιεί ως αντίβαρο στις απαιτήσεις της τρόικας για τη λήψη νέων δημοσιονομικών μέτρων.

Ωστόσο, αυτές οι μεταρρυθμίσεις δεν έχουν πάρει ακόμη τη μορφή νομοσχεδίου, ενώ ακόμη και η προαναγγελία τους προκαλεί κλυδωνισμούς στο εσωτερικό της κυβέρνησης, αλλά και των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Είναι χαρακτηριστικές οι διαφωνίες που έχουν ήδη διατυπωθεί από τους κ. Γεωργιάδη, Τσαυτάρη και Χαρακόπουλο για τα θέματα που αφορούν την απελευθέρωση των σημείων πώλησης φαρμάκων αλλά και για τη διεύρυνση του χρονικού διαστήματος ζωής του φρέσκου γάλακτος.

Στο τραπέζι της συνάντησης των κ.κ. Σαμαρά και Βενιζέλου επρόκειται να τεθούν και άλλα τρέχοντα ζητήματα όπως το θέμα του Χριστόδουλου Ξηρού και της τρομοκρατίας, οι διενέξεις μεταξύ βουλευτών και υπουργών, η τραγωδία στο Φαρμακονήσει και ο διεθνής αντίκτυπος, καθώς και οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις.