Σε επίπεδα – ρεκόρ σκαρφάλωσε το ετήσιο εμπορικό έλλειμμα της Ιαπωνίας, καθώς το αδύναμο γιεν ώθησε προς τα πάνω το κόστος των εισαγωγών ενέργειας.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου ανήλθε σε 11,5 τρισ. γεν (112 δισ. δολ.) το 2013, αυξημένο κατά 65% σε σχέση με το 2012.

Αυτό είναι το τρίτο κατά σειρά έτος που η Ιαπωνία – γνωστή παραδοσιακά για τα υψηλά επίπεδα των εξαγωγών της – καταγράφει ετήσιο εμπορικό έλλειμμα.

Η χώρα είδε τις εισαγωγές ενέργειας να αυξάνονται τα τελευταία χρόνια, μετά την απόφασή της να κλείσει όλους τους πυρηνικούς αντιδραστήρες στον απόηχο του καταστροφικού σεισμού και του τσουνάμι του 2011.

Ωστόσο, χρειάζεται να πληρώσει περισσότερα χρήματα για τις εισαγωγές αυτές, καθώς μια σειρά επιθετικών πολιτικών αποφάσεων που έλαβε η κυβέρνηση έχουν οδηγήσει σε μεγάλη εξασθένηση του γεν.

Ενδεικτικό είναι ότι την περίοδο Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2013 το ιαπωνικό νόμισμα υποχώρησε σε ποσοστό άνω του 20% έναντι του δολαρίου ΗΠΑ.
 

Facebook Comments