Τα αντικρουόμενα μάκρο ’έριξαν’ τη Wall

Bloomberg

Τα αντικρουόμενα μάκρο

Με απώλειες ολοκλήρωσαν τη συνεδριάσή τους οι αμερικανικοί δείκτες, μετά την απροσδόκητη επιβράδυνση της μεταποίησης στις ΗΠΑ. Στον αντίποδα, θετικά κρίνουν οι αναλυτές την αύξηση κατά 1,2% στις κατασκευαστικές δαπάνες τον Φεβρουάριο στις ΗΠΑ ως άλλη μια θετική ένδειξη για την στεγαστική αγορά.

Ο Dow σημείωσε οριακή υποχώρηση 0,04% στις 14.573 μονάδες, ο Nasdaq σημείωσε πτώση 0,87% στις 3.239 μονάδες και ο S&P 500 υποχώρησε 0,46% στις 1.562 μονάδες.

Στα μάκρο της ημέρας, απροσδόκητη επιβράδυνση παρουσίασε ο ρυθμός ανάπτυξης του μεταποιητικού κλάδου τον Μάρτιο, σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία του Institute for Supply Management (ISM).

Ο δείκτης ISM υποχώρησε στις 51,3 μονάδες τον Μάρτιο, από 54,2 μονάδες τον προηγούμενο μήνα, διαψεύδοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών ότι θα παραμείνει σταθερός.

Ο δείκτης νέων παραγγελιών σημείωσε πτώση στις 51,4 μονάδες τον προηγούμενο μήνα, έναντι 57,8 μονάδων τον Φεβρουάριο. Ο δείκτης τιμών βυθίστηκε στις 54,5 μονάδες, από 61,5 μονάδες, ενώ οι οικονομολόγοι εκτιμούσαν ότι θα διαμορφωθεί στις 59,8 μονάδες.

Στον αντίποδα, θετικά κρίνουν οι αναλυτές την αύξηση κατά 1,2% στις κατασκευαστικές δαπάνες τον Φεβρουάριο στις ΗΠΑ ως άλλη μια θετική ένδειξη για την στεγαστική αγορά.

Σε άλλα οικονομικά νέα, η απόδοση στη σημερινή δημοπρασία των 3μηνων εντόκων γραμματιών άγγιξε το 0,075%, ενώ ο συντελεστής κάλυψης στο 4,61 φορές από 4,53 φορές, στην αντίστοιχη προηγούμενη δημοπρασία. Στα έντοκα 6 μηνών, η απόδοση διαμορφώθηκε στο 0,105% και η κάλυψη στις 4,85 φορές.

Επιπλέον η μετοχή της General Mills υποχώρησε 1,3% μετά την υποβάθμιση αξιολόγησης του τίτλου από την Morgan Stanley.

Στον τεχνολογικό κλάδο, ισχυρές πιέσεις ασκήθηκαν στη μετοχή της Apple (-3,1%).  Στον αντίποδα ανοδικά κινήθηκε η μετοχή της BlackBerry μετά την ανακοίνωση ανέλπιστου λειτουργικού κέρδους στο δ’ τρίμηνο.

Λίγο πριν από το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής ενισχυόταν 1,6% στο 0,91 δολ. ενώ το δικαίωμα της 3Ε σημείωνε πτώση 1,8% στα 26,27 δολάρια.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια παρέμειναν κλειστά σήμερα ήτοι οι αγορές του Λονδίνου, της Φρανκφούρτης, του Παρισιού, του Μιλάνου και της Μαδρίτης.