…Πόσα καμπανάκια πρέπει να χτυπήσουν για να καταλάβει η κυβέρνηση ότι δεν πρέπει να κάνει καμία έκπτωση και να εφαρμόσει την πολιτική της ταχείας απεμπλοκής της χώρας από τα μνημόνια και την κρίση;

…Ακόμα και ο δύσπιστος Ρέκλινγκ, όπως διάβαζα χθες, βάζει νερό στο κρασί του.

…Το μεγαλύτερο μέρος της διαδικασίας εσωτερικής υποτίμησης που ακολουθεί η Ελλάδα έχει ολοκληρωθεί, δήλωσε σε συνέντευξη του στη WSJ ο Κlaus Regling, λέγοντας πως δεν υπάρχει ανάγκη για νέες περικοπές σε μισθούς.

…”Δεν πιστεύω ότι χρειάζονται περαιτέρω περικοπές και πιστεύω ότι η διαδικασία της εσωτερικής υποτίμησης έχει κάνει τον κύκλο της, γιατί οι υπερβολικές αυξήσεις στο μοναδιαίο κόστος εργασίας και στους μισθούς που είδαμε ως το 2008 σε σχέση με την παραγωγικότητα έχουν διορθωθεί”, ανέφερε. “Οπότε δεν υπάρχουν πολλά να περιμένουμε από το μέτωπο αυτό”, τόνισε.

…Ο ίδιος υποστήριξε πως έχει ολοκληρωθεί και το μεγαλύτερο μέρος της δημοσιονομικής προσαρμογής.

…”Η Επιτροπή προβλέπει έλλειμμα 2% του ΑΕΠ για φέτος και 1% του χρόνου. Αυτό είναι καλύτερο από την Ολλανδία και τη Φινλανδία. Οπότε έχουν καλύψει μεγάλη διαδρομή. Δεν υπάρχουν πολλά να γίνουν στο δημοσιονομικό μέτωπο, εκτός από όσα έχουν ήδη γίνει”, σημείωσε, προσθέτοντας πως δεν υπάρχει ανάγκη για περισσότερες περικοπές στα εισοδήματα.

…”Έχουν περάσει τα χειρότερα όσον αφορά το βάρος της προσαρμογής” επισήμανε. “Φυσικά όταν μιλά κανείς με τον μέσο Έλληνα δεν το βλέπει έτσι. Αλλά ως οικονομολόγοι, βλέπουμε τα στοιχεία και διαπιστώνουμε ότι το μεγαλύτερο μέρος της προσαρμογής έχει γίνει και τα αποτελέσματα αρχίζουν να φαίνονται”, ανέφερε.

…”Αυτό που πρέπει να κάνουν είναι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και είναι κάτι που χρειάζεται χρόνο” τόνισε. Και πόνο θα προσέθετα, αλλά έτσι γίνεται όταν πρέπει να συγκρουστείς με τα μονοπώλια. Και με 1,5 εκατομμύριο άνεργους.

…Aίσθηση προκαλούν και οι εκτιμήσεις της J.P. Morgan η οποία προβλέπει πρόωρες κάλπες και εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ. Σε ενημερωτικό σημείωμα η αμερικανική τράπεζα εκτιμά ότι η πιθανότητα να γίνουν εκλογές στην Ελλάδα  πριν από το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2015 υπερβαίνει το 70%.

…Όπως αναφέρει ακόμη και στην περίπτωση που οι εκλογές πραγματοποιηθούν εντός του έτους θα διαμορφώσουν ένα νέο πολιτικό σκηνικό. Σε κάθε περίπτωση η χώρα έχει εισέλθει σε παρατεταμένη εκλογική περίοδο με αποτέλεσμα το ενδιαφέρον να μην εστιάζεται πλέον στην εφαρμογή του Μνημονίου, επισημαίνεται στο σημείωμα.

…Η J.P. Morgan προβλέπει εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ η οποία όπως εκτιμά είναι πιθανόν να δημιουργήσει τριβές και αντιδράσεις στην Ε.Ε.

…Δεν ανησυχεί η διοίκηση της Εθνικής από την κρίση που μαστίζει την Τουρκία, στην οποία, ως γνωστόν η Ελληνική τράπεζα ελέγχει την Finansbank. Κι αυτό διότι η Finansbank έχει προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό σε κινήσεις αντιστάθμισης κινδύνου, ενώ σημαντικό ποσοστό του χαρτοφυλακίου της ίδιας της Εθνικής μετράται σε δολάρια. Επίσης, δεν υπάρχει σε εξέλιξη, ούτε κάποια διαδικασία αγοράς, ούτε πώλησης ποσοστού της ΕΤΕ της Finansbank, τέτοια που θα ανάγκαζε την μητρική στην Ελλάδα να γράψει σημαντικές ζημιές.  Αν σε κάτι επηρεάζει την ΕΤΕ, αναφέρουν οι ίδιες πηγές αυτό θα μπορούσε να είναι η κεφαλαιακή επάρκεια, αλλά ταυτόχρονα μειώνεται και το σταθμισμένο ενεργητικό της Τουρκικής θυγατρικής της. Σε κάθε περίπτωση, διαβεβαιώνουν πηγές προσκείμενες στη διοίκηση της τράπεζας, ότι η όποια ζημιά είναι λογιστικοποιημένη και στέκονται ιδιαίτερα στο ζήτημα του hedging.

 

ΧΣ

Facebook Comments