Η εμφάνιση του σημερινού πρωθυπουργού και τότε αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης τον Σεπτέμβριο 2014, ήταν η καλύτερη στιγμή της καριέρας του. Τότε, υποσχέθηκε τα πάντα στους πάντες, από την κατάργηση των Μνημονίων “μέ ένα νόμο, ένα άρθρο” μέχρι την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, την αύξηση του αφορολογήτου στις 12000 ευρώ, την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, την αύξηση του ΕΚΑΣ κοκ.

Χάρις σε αυτές τις φρούδες, όπως αποδείχτηκε, υποσχέσεις, που αποκλήθηκαν “Πρόγραμμα Θεσσαλονίκης”, ο κ. Τσίπρας κατέκτησε την πρωθυπουργία και το κόμμα του πέτυχε εντελώς αναπάντεχα να κερδίσει εκλογές. Βέβαια, οι εύκολες υποσχέσεις ουδέποτε πραγματοποιήθηκαν. Στην πραγματικότητα συνέβησαν ακριβώς τα αντίθετα από όσα είχε υποσχεθεί. Αλλά τότε μπορούσε να λέει ότι θέλει χωρίς έλεγχο. Αυτή τη φορά, ο πρωθυπουργός θα ανέβει στην Θεσσαλονίκη με ένα πολύ μικρό πακέτο (αόριστων) υποσχέσεων, που ελάχιστη επιρροή θα έχουν στο πώς σκέπτεται και στο πώς πλέον αντιδρά η κοινή γνώμη στους πρωθυπουργικούς λόγους, των οποίων η αξιοπιστία μέσα σε τρία χρόνια βρίσκεται στο ναδίρ.

Για μια ακόμα φορά, η προσπάθεια του κυβερνητικού επιτελείου για την επίσκεψη του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, θα εξαντλείται στις εντυπώσεις. Όπως αυτές που προσπάθησε να δημιουργήσει με τις επισκέψεις του στον “Παπαστράτο” και στην “Apivita”, από τις ελάχιστες ξένες επενδύσεις, που ευδοκιμούν στη χώρα μας. Ή με την πολυδιαφημσμένη επίσκεψη του προέδρου της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν, που θα συνοδεύεται από την πολυσυζητημένη σύζυγο του, και υποψήφιους γάλλους επενδυτές στην χώρα μας, που όμως είναι λίαν τελικά αμφίβολο αν θα θελήσουν να επενδύσουν στη χώρα μας. Ότι κι αν λέγεται, γαλλικές επενδύσεις στην Ελλάδα, ακόμα και στις καλές εποχές, σπάνια ευδοκιμούσαν. Ή με το άρθρο του υπέρ του Ανδρέα Παπανδρέου, που δημοσιεύτηκε την Κυριακή στην φιλική προς τον ΣΥΡΙΖΑ εφημερίδα Documento, δίχως όμως να καταφέρει να πείσει τον κόσμο ότι ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο φυσικός διάδοχος του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος, 20 και πλέον χρόνια μετά τον θάνατο του, παραμένει ο δημοφιλέστερος πρωθυπουργός της μεταπολίτευσης, παρά το ότι το κόμμα του έχει απαξιωθεί κι αναζητεί καινούργια περπατησιά.

Είναι προφανές ότι οι προσπάθειες αυτές εντυπωσιασμού της κοινής γνώμης ελάχιστη επίδραση έχουν σε μια κοινωνία, που υποφέρει και που το βιοτικό της επίπεδο συνεχίζει να υποχωρεί, μέσα στην αβεβαιότητα που εμφιλοχωρεί στο εσωτερικό αλλά και στο εξωτερικό περιβάλλον της χώρας. Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι όπως προκύπτει από τις τελευταίες φορολογικές δηλώσεις, το εισόδημα μισθωτών, συνταξιούχων κι ιδιοκτητών ακινήτων καθώς επίσης και των ελεύθερων επαγγελματιών, συνέχισε να υποχωρεί δραστικά το 2016, παρά το γεγονός ότι το 2015 ήταν θεωρητικά η πιό δύσκολη χρονιά από τότε, που άρχισε η δοκιμασία μετά το 2010.

Είναι επίσης εντυπωσιακό το γεγονός ότι η υποτονική ανάπτυξη 0,8%, που παρουσίασε η ελληνική οικονομία, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, το β τρίμηνο του 2017, χαμηλότερη των προβλέψεων, οφείλεται αποκλειστικά και μόνο σε μια μικρή αύξηση της λιανικής κατανάλωσης, που κι αυτή με την σειρά της οφείλεται στην αύξηση των καταναλωτικών δαπανών του κράτους, στον τουρισμό και σε αυτό, που οι οικονομολόγοι αποκαλούν “αρνητική αποταμίευση”, όταν δηλαδή νοικοκυριά κι επιχειρήσεις τρώνε από τα έτοιμα για να επιβιώσουν.

Υπό τις συνθήκες αυτές, το πακέτο παροχών, με το οποίο ο Αλέξης Τσίπρας θα επισκεφθεί αυτό το τριήμερο, 8-10 Σεπτεμβρίου, την Θεσσαλονίκη για τα εγκαίνια της Διεθνούς Εκθεσης θα είναι εντελώς άδειο, σε σχέση μάλιστα με το 2014, λίαν απογοητευτικό. Να θυμηθούμε ακόμα και πέρισυ, η μοναδική εξαγγελία που είχε κάνει ο πρωθυπουργός, το “πάγωμα” των οφειλών των ασφαλισμένων στον πάλαι ποτέ ΟΑΕΕ, ουδέποτε πραγματοποιήθηκε.

Φέτος δεν θα υπάρξουν εξαγγελίες, όπως αναφέρουν δημοσιογραφικές πηγές. Παρά μόνον υποσχέσεις, χωρίς αντίκρυσμα, ότι βγαίνουμε από την κρίση, ότι τελειώνουμε από τα Μνημόνια, ότι θα κλείσει πάραυτα η γ αξιολόγηση, ότι δήθεν η οικονομία ανακάμπτει κι ότι μετά το τέλος Αυγούστου θα…”απογειωθούμε”. Όπως το είπε ο “κολλητός” του κ. Τσίπρα, υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, “η κάνουλα των παροχών θα ανοίξει μετά τον Αύγουστο 2018″. Ποιός όμως μπορεί να πιστέψει τον κ. Φλαμπουράρη, που τον περασμένο Ιανουάριο είχε προβλέψει ότι μέσα στο 2017 θα…”τρίβουμε τα μάτια μας από την ανάπτυξη”. Κι είπε χτες ότι το επενδυτικό πακέτο Γιουνκέρ των 35 δισ ευρώ, ουδέποτε υλοποιήθηκε γιατί η Κομισιόν ζητούσε επιχειρηματικά σχέδια και προϋπολογισμούς για κάθε επένδυση, που ήταν πολλή και σκληρή δουλειά για τον ίδιον, το γραφείο του και την κυβέρνηση. Ωραίος κόσμος ηθικός, αγγελικά πλασμένος, όπως θα έλεγε κι ο εθνικός μας ποιητής.

Facebook Comments