Επιτάχυνση εμφάνισε στο β’ τρίμηνο του 2017 η πορεία ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, σύμφωνα με προσωρινά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ).

Συγκεκριμένα, σε όρους όγκου, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,8% σε ετήσια βάση και κατά 0,5% σε τριμηνιαία βάση. Τα παραπάνω μεγέθη, όπως διευκρινίζει η ΕΛΣΤΑΤ, είναι προσαρμοσμένα σε εποχικό επίπεδο.

Σημειώνεται ότι στο α’ τρίμηνο του 2017, η ετήσια ανάπτυξη είχε διαμορφωθεί στο 0,4% και η τριμηνιαία -επίσης- στο 0,5%.

Αντιθέτως σημειώθηκε ελεύθερη πτώση κατά 17,1% στις επενδύσεις (ακαθάριστος σχηματισμός κεφαλαίου) όταν το ίδιο μέγεθος το α τρίμηνο είχε αυξηθεί κατά 19,6% αναπτερώνοντας το “ηθικό” του ιδιωτικού τομέα.

Τα στοιχεία του β’ τριμήνου αποδείχθηκαν καλύτερα του αναμενόμενου, καθώς οι αναλυτές «έβλεπαν» αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,4% και κατά 0,2%, αντίστοιχα. Παράλληλα, σε μη εποχικά διορθωμένο επίπεδο, το ΑΕΠ παρουσίασε αύξηση κατά 0,7% έναντι του β’ τριμήνου του 2017.

Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι η ΕΛΣΤΑΤ προχώρησε στην αναθεώρηση του ΑΕΠ του α’ τριμήνου, κατόπιν των νέων στοιχείων της γενικής κυβέρνησης.

Facebook Comments