Το ευρώ θωρακίζει την ελληνική οικονομία απέναντι στην κρίση που πλήττει τις αναδυόμενες οικονομίες αναφέρει η Διεύθυνση Μελετών της Alpha Bank στο εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων που έδωσε στη δημοσιότητα, και προβλέπει αυξημένες εισροές επιχειρηματικών κεφαλαίων προς την Ελλάδα.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της τράπεζας η Ελλάδα καταγράφει ήδη σημαντικές επιτυχίες όσον αφορά στην αντιμετώπιση των μακροοικονομικών ανισορροπιών, που επιβάρυναν και φαλκίδευαν τις δυνατότητες αυτοδύναμης ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας έως το 2009.

Πρώτον, το εκτιμώμενο εντυπωσιακό πλεόνασμα στο εξωτερικό Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών (ΙΤΣ) της χώρας ύψους άνω του 1,1% του ΑΕΠ το 2013 (από έλλειμμα -10,3% του ΑΕΠ το 2009).

Δεύτερον το ανωτέρω πλεόνασμα συνδυάζεται με το γεγονός ότι η Ελλάδα κατέγραψε και σημαντικό πρωτογενές πλεόνασμα στη γενική κυβέρνηση, ύψους άνω των € 1,4 δισ. (0,8% του ΑΕΠ) το περασμένο έτος, από σημαντικό έλλειμμα ύψους -10,4% του ΑΕΠ το 2009

Τρίτον η Ελλάδα έχει ήδη επιτύχει ουσιαστική βελτίωση της διεθνούς ανταγωνιστικότητάς της, με την εσωτερική υποτίμηση της πραγματικής σταθμισμένης ισοτιμίας του ευρώ με βάση το σχετικό δείκτη κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος, κατά ποσοστό άνω του 23% στο 4ο 3μηνο.2013 έναντι του 4ου 3μήνου 2009.

Όπως αναφέρουν οι αναλυτές της Alpha Bank με βάση τα ανωτέρω, η Ελλάδα βρίσκεται σήμερα σε θέση αποκατάστασης των συνθηκών που θα της επιτρέψουν να επιτύχει την ενίσχυση της οικονομίας της με σημαντικές εισροές επιχειρηματικών κεφαλαίων, όπως ήδη συνέβη, σε βαθμό μεγαλύτερο του αναμενόμενου, το 2013.

Η κρίση στις αναδυόμενες αγορές

Σχολιάζοντας το γεγονός ότι τις τελευταίες ημέρες το ελληνικό χρηματιστήριο και οι αγορές ομολόγων δέχονται πιέσεις λόγω αρνητικών εξελίξεων στις αναδυόμενες αγορές οι αναλυτές της Alpha αναφέρουν πως έχοντας το σταθερό ευρώ ως εθνικό νόμισμα και με πλήρως αναδιαρθρωμένο και ανακεφαλαιωμένο τραπεζικό σύστημα, η χώρα μας δεν αντιμετωπίζει χρηματοοικονομικές αναταράξεις, σε αντίθεση με τις κυριότερες αναπτυσσόμενες οικονομίες που αντιμετωπίζουν (σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό) συνθήκες συναλλαγματικής και οικονομικής κρίσης στην τρέχουσα περίοδο.

Ωστόσο, σημειώνουν πως η πτώση στις ελληνικές αγορές οφείλεται και στην αποκόμιση σημαντικών κερδών από τους επενδυτές, καθώς σημειώνονται αναίτιες καθυστερήσεις στις διαπραγματεύσεις για την ολοκλήρωση της τρέχουσας εξέτασης από την τρόικα και στην καταβολή των δόσεων της χρηματοδοτικής ενίσχυσης.

Επιπλέον, εξαιρετικά επιζήμια χαρακτηρίζουν και την καθυστέρηση στην επανα-ιδιωτικοποίηση των ελληνικών τραπεζών.

«Απαιτείται πλέον μεγάλη προσοχή στον τρόπο που ασκείται η οικονομική πολιτική διότι έχουμε να αντιμετωπίσουμε όχι μόνο την δυσπιστία των αγορών για ότι συμβαίνει στην Ελλάδα αλλά και τις επιπτώσεις από την εξελίξεις στις αναδυόμενες αγορές, παρόλο που η κατάσταση στην Ελλάδα είναι τελείως διαφορετική», τονίζεται στη σχετική ανάλυση.

Όπως τονίζεται στην έκθεση της Alpha  η Ελλάδα εισάγει και εξάγει σε δεδομένες τιμές και δεν μπορεί να έχει (χωρίς μεγάλο κόστος) δικό της νόμισμα διότι δεν μπορεί να έχει δική της νομισματική και συναλλαγματική πολιτική.»

Το πιο σημαντικό πλεονέκτημα της Ελλάδος δεν είναι άλλο από το σταθερό της νόμισμα το ευρώ» αναφέρεται σχετικά.

Facebook Comments