Το κυβερνητικό έλλειμμα της Ευρωζώνης συρρικνώθηκε για τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο τον Σεπτέμβριο, κοντά στο επίσημο όριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης του 3% του ΑΕΠ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Εurostat.

To εποχικά προσαρμοσμένο έλλειμμα μειώθηκε στο 3,1% του ΑΕΠ κατά το τρίτο τρίμηνο του περασμένου έτους, από 3,3% κατά το β τρίμηνο και κάτω από το 3,4% του α τριμήνου του 2013.

Το 3,1% είναι το μικρότερο ποσοστό που έχει σημειωθεί από το τρίτο τρίμηνο του 2008, όταν είχε διαμορφωθεί στο 2,2% του ΑΕΠ.

Η συρρίκνωση του ελλείμματος προέρχεται από την αύξηση των συνολικών εσόδων στο 47,1% του ΑΕΠ, από 46,9% το προηγούμενο τρίμηνο, με το συνολικό επίπεδο των δαπανών να παραμένει αμετάβλητό στο σε 50,2%.

Η ζώνη του ευρώ ανακάμπτει σταδιακά από την χειρότερη ύφεση από την ημέρα της δημιουργίας του ευρώ το 1999, η οποία προκλήθηκε από την κρίση χρέους των αδύναμων χωρών της περιοχής.

Η απότομη μείωση των δημοσίων ελλειμμάτων αποτελεί μέρος ενός σχεδίου για την αποκατάσταση της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας των δημόσιων οικονομικών και την επιστροφή της εμπιστοσύνης στην αγορά κρατικών ομολόγων.

Facebook Comments