…Eχουμε και λέμε… Μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου θα έχουν προσδιοριστεί οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών, ώστε να γνωρίζουμε ποιος είναι ο προγραμματισμός για τις τράπεζες την προσεχή τριετία. Αυτές θα ανακοινωθούν από την Τράπεζα της Ελλάδος που θα έχει ολοκληρώσει, ύστερα από αρκετή καθυστέρηση, τις διαβουλεύσεις με την τρόικα…

…Πειραιώς και Alpha δεν θα κάνουν χρήση κεφαλαίων από το ΤΧΣ (Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας). Οι προβλέψεις εξαιτίας των υψηλών δεικτών στο 14% για τις κεφαλαιακές επάρκειες δίνουν για τις δύο αυτές τράπεζες επαρκή κάλυψη για την προσεχή τριετία, όμως τα κόκκινα δάνεια συνεχίζουν να ανεβαίνουν με επικίνδυνους ρυθμούς και δεν αποκλείεται να ξεπεράσουν το 40%…

…Διαφορετική είναι η κατάσταση για την Εθνική Τράπεζα, μετά την κλιμάκωση της κρίσης στην Τουρκία, της οποίας ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας βρίσκεται οριακά στο 10%…

…Αντίστοιχα οι τραπεζίτες αναμένουν να είναι έτοιμο μέσα στον Φεβρουάριο και το νομοσχέδιο για την ιδιωτικοποίηση της Eurobank που προσδιορίζεται τώρα χρονικά στις 15 Μαρτίου αλλά και για θεσμικές αλλαγές στην άσκηση των warrants. Και πάλι όμως, η αξιοποίηση παγίων της Εθνικής μπορεί να της λύσει το πρόβλημα ή το όποιο πρόβλημα δημιουργηθεί.

…Τα δεδομένα αυτά αναμένεται ότι θα ξεκαθαρίσουν το τοπίο για την οικονομία και την αγορά, καθώς τα διεθνή κεφάλαια θα έχουν πια συγκεκριμένη εικόνα για την κάλυψη τόσο των αναγκών του δημόσιου όσο και του τραπεζικού συστήματος. Κύκλοι της αγοράς δεν αποκλείουν με τις προϋποθέσεις αυτές να επανέλθει σε ανοδικό κύκλο το χρηματιστήριο, το κλίμα του οποίου χάλασε εξαιτίας της κρίσης στις αναδυόμενες αλλά κυρίως από την αναβολή της ιδιωτικοποίησης της Eurobank. Είναι νωρίς να πούμε σύντροφοι ότι η αρχή έγινε από χθες…

…Αναβάθμιση τιμής στόχου στα 7,5 ευρώ δίνει η Alpha Finance για τη μετοχή του Μυτιληναίου, προβλέποντας ότι η σχέση δανείων/EBITDA για το 2014 θα φτάσει το 1,5 και θα πέσει κάτω από 1, το 2016. Δίνει, κατά συνέπεια, μία προοπτική μεγάλης απομόχλευσης για τον όμιλο.

…Ο Μυτιληναίος, λοιπόν, όπως αναφέρει, θα μπορέσει να χρησιμοποιήσει την ενισχυόμενη κεφαλαιακή του διάρθρωση για να αντιμετωπίσει μία επιδεινούμενη κρίση στο εσωτερικό ή να προχωρήσει σε εξαγορές και συγχωνεύσεις.

…Παράλληλα αναβαθμίζει στα 14,5 ευρώ τον στόχο για τη μετοχή της Μέτκα από 13,6 ευρώ, καθώς η εταιρεία διαθέτει διπλάσιο ανεκτέλεστο σε σχέση με τα ετήσια έσοδά της.

…Προβλέπει κέρδη ανά μετοχή για το 2014, 0,43 ευρώ, μέρισμα ανά μετοχή 0,15 ευρώ, έσοδα 1,391 δισ. ευρώ, κέρδη EBITDA 242 εκατ., κέρδη προ φόρων (EBIT) 182 εκατ. και καθαρά κέρδη 51 εκατ. ευρώ.

…Η Αλουμίνιον πέτυχε να φέρει το κόστος λειτουργίας στο μέσο επίπεδο των ευρωπαϊκών εταιρειών, μειώνοντάς το κατά 480 δολ. ανά τόνο.

…Προβλέπεται επίσης τα περιθώρια κέρδους για την Αλουμίνα να φτάσουν σε επίπεδο ρεκόρ το 2015. Η Alpha Finance σημειώνει ότι πρέπει να βρεθεί μακροπρόθεσμη λύση μεταξύ Αλουμίνιον και ΔΕΗ και προσθέτει ότι η εταιρεία θα παραμείνει κερδοφόρος παρά τις προσωρινά αδύναμες τιμές του αλουμινίου.

…Δηλαδή, τα 10 ή τα 20 δισ. ευρώ οι Γερμανοί θα μας τα χαρίσουν;

…Quiz: Είναι ποτέ δυνατόν να δούμε το ΤΑΙΠΕΔ να μπαίνει σε κάποιο χρηματιστήριο;

 

ΧΣ

Facebook Comments