…Η IBG προτείνει, εσείς επιλέγετε. Στις ετήσιες προβλέψεις της η χρηματιστηριακή συστήνει έντεκα μετοχές: Τις μετοχές τριών ελληνικών τραπεζών, τον ΟΤΕ, τον ΟΠΑΠ, την ΔΕΗ, την ΕΧΑΕ, την MOH, την Folli Follie, την Jumbo και την Fourlis.

…Όσον αφορά την Alpha, η χρηματιστηριακή αναφέρει ότι είναι πλέον η δεύτερη τράπεζα στην Ελλάδα βάσει ενεργητικού και τρίτη βάσει καταθέσεων. Την ίδια ώρα έχει παρουσία σε έξι χώρες της Ν.Α. Ευρώπης (Ρουμανία, Βουλγαρία, Αλβανία, FYROM, Σερβία και Κύπρος). Καταλύτες για τα κέρδη είναι η μείωση των ροών μη εξυπηρετούμενων δανείων και οι συνέργιες από την συγχώνευση με την Emporiki.

…Για την Εθνική, σημειώνει ότι παραμένει η μεγαλύτερη τράπεζα της Ελλάδας όσον αφορά το ενεργητικό, αλλά μετά τις συγχωνεύσεις έχει υποχωρήσει στη δεύτερη θέση στις καταθέσεις. Οι εγχώριες δραστηριότητες αντιστοιχούν στο 60% του ενεργητικού του ομίλου, στην Τουρκία του 25% και στις χώρες της Ν.Α. Ευρώπης το υπόλοιπο 15%. Η βελτίωση στα spreads των προθεσμιακών καταθέσεων, η πτώση στις ροές των μη εξυπηρετούμενων δανείων αλλά και οι εξελίξεις στην Τουρκία θα επηρεάσουν τα κέρδη.

…Η Πειραιώς έχει γίνει πλέον η μεγαλύτερη ελληνική τράπεζα, ελέγχοντας το 30% της αγοράς, έναντι 12% στο παρελθόν, αναφέρει η IBG. Τα εγχώρια στοιχεία ενεργητικού αντιπροσωπεύουν το 90% του ενεργητικού του ομίλου. Καταλύτες για τα κέρδη χαρακτηρίζονται η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, τα spreads στις προθεσμιακές καταθέσεις και η εκμετάλλευση του μεγαλύτερου μεριδίου αγοράς και των συνεργιών.

…Όσον αφορά τη μετοχή της ΕΧΑΕ, η IBG κρίνει ως κρίσιμο στοιχείο για την κερδοφορία τις μεταβολές στις πωλήσεις και μια ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

…Σχετικά με την μετοχή του ΟΤΕ, η χρηματιστηριακή υποστηρίζει ότι η βελτίωση των περιθωρίων από την μείωση του κόστους για το 2014 θα στηρίξει τα κέρδη.

…Για τον ΟΠΑΠ, επισημαίνει ότι αποτελεί μια από τις κορυφαίες στοιχηματικές εταιρείες στην Ευρώπη, με ένα καλά ισορροπημένο χαρτοφυλάκιο. Η καλή απόδοση των νέων στοιχείων ενεργητικού (VLT, διαδικτυακό στοίχημα και λαχείο) και η μείωση του κόστους θα αποτελέσουν τα στοιχεία που θα κάνουν τη διαφορά για τα φετινά κέρδη.

…Το άνοιγμα έξι νέων καταστημάτων και η ενίσχυση των περιθωρίων από το ισχυρό ευρώ, αποτελούν τα στοιχήματα για την Fourlis το 2014, εκτιμά η χρηματιστηριακή.

…Η ταχύτατη εξάπλωση της Folli Follie στην αγορά της Κίνας, η επίτευξη του 90% των EBITDA από τις δραστηριότητες στο εξωτερικό και η πώληση της επιχείρησης duty free μπορεί να δώσουν ώθηση στα κέρδη του 2014, επισημαίνει η IBG.

…Όσον αφορά τη μετοχή της ΔΕΗ, η IBG αναφέρει ότι οι νέοι ρυθμιστικοί κανόνες στηρίζουν την δημιουργία EBITDA τουλάχιστον 1 δισ. Την ίδια ώρα εκτιμά ότι η αργή προσαρμογή του τιμολογίου θα περιορίσει τις απώλειες.
Για την μετοχή της MOH, η IBG αναφέρει ότι είναι η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία διύλισης στην Ελλάδα, με ισχυρή εξαγωγική δραστηριότητα και ταυτόχρονα διατηρεί ένα εκτεταμένο δίκτυο λιανικής, με μερίδιο αγοράς που υπερβαίνει το 30%.
Ομολογιακά δάνεια ύψους 550 εκατ. ευρώ έχουν ήδη εκδοθεί από τις εισηγμένες από τις αρχές τους έτους έως σήμερα, ενώ συνολικά το 2013 οι εκδόσεις εταιρικών ομολόγων είχαν ανέλθει στα 6,21 δισ. ευρώ.

…Την Δευτέρα η μεγαλύτερη εγχώρια τσιμεντοβιομηχανία ανακοίνωσε ότι η θυγατρική της Titan Global Finance προχώρησε στη σύναψη νέου κοινοπρακτικού δανείου, ύψους 430 εκατ. ευρώ, για αναχρηματοδότηση υφιστάμενου δανείου λήξης τον Ιανουάριο του 2015 και στη συνέχεια για τη χρηματοδότηση γενικών εταιρικών σκοπών του ομίλου. Μετά και από αυτήν τη συμφωνία, ο όμιλος Τιτάν έχει εξασφαλισμένη από τώρα την άνετη χρηματοδότησή του για τα επόμενα χρόνια, και μάλιστα με μέσο κόστος χρήματος που προσεγγίζει ή και υπερβαίνει ελαφρά το 5%.

…Επίσης η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της Dionic την προηγούμενη Παρασκευή αποφάσισε η εταιρεία να προχωρήσει στην έκδοση ομολογιακών δανείων ύψους μέχρι 45.000.000 ευρώ. Στις 10 Ιανουαρίου 2014 η FG Europe είχε ανακοινώσει την εκταμίευση ομολογιακού δανείου ύψους 65 εκατ. ευρώ, ενώ τρεις μέρες αργότερα η αρτοβιομηχανία Καραμολέγκος είχε ανακοινώσει την έκδοση ομολογιακού δανείου ύψους 2,3 εκατ. ευρώ.

…Ακούγονται ότι θα ακολουθήσουν Motor Oil και Μυτιληναίος σκοπεύοντας σε δανεισμό κάτω του 6%.

 

ΧΣ

Facebook Comments