Citigroup: Οι πιστωτές ανησυχούν για την ολοκλήρωση της γ΄ αξιολόγησης…
Στην επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων των πιστωτών στην Αθήνα εν όψει της γ αξιολόγησης αναφέρεται σε νέο note της η Citigroup
Στην επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων των πιστωτών στην Αθήνα εν όψει της γ αξιολόγησης αναφέρεται σε νέο note της η Citigroup
Οι τεχνικές ομάδες των διεθνών πιστωτών της Ελλάδας αναμένεται να επιστρέψουν στην Αθήνα από σήμερα για συνομιλίες γύρω από τις εκκρεμείς μεταρρυθμίσεις που θα ανοίξουν το δρόμο για την επιστροφή των επικεφαλής τον επόμενο μήνα πριν από την επόμενη αξιολόγηση του προγράμματος διάσωσης. Αυτό επισημαίνει σε νέο της note η Citigroup.
Οι πιστωτές ανησυχούν για την έλλειψη προόδου σε τέσσερις τομείς – τις μεταρρυθμίσεις στα εργατικά, καθώς η κυβέρνηση προώθησε νομοσχέδιο την περασμένη εβδομάδα για την ενίσχυση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, τις δεσμεύσεις του μνημονίου για τη δημόσια διοίκηση, μια αμφιλεγόμενη μείωση του συντελεστή ΦΠΑ και την περαιτέρω απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων. Το Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου αναφέρθηκε ως η ημερομηνία-στόχος από Έλληνες αξιωματούχους για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης.
Όπως σχολιάζει η Citi, η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης τον Ιούνιο συνέβαλε στην ενίσχυση του οικονομικού κλίματος και στη στήριξη της επιστροφής κάποιου μέρους της εγχώριας ρευστότητας. Ωστόσο, η αμερικάνικη τράπεζα αμφιβάλλει ότι αυτό θα μπορούσε να είναι αρκετό για την άρση των capital controls στο άμεσο μέλλον (αν και σημειώθηκε κάποια περαιτέρω χαλάρωση το Σεπτέμβριο).
Όπως τονίζει, οι συνηθισμένες εντάσεις με τους πιστωτές είναι πιθανό να αυξηθούν και πάλι τους προσεχείς μήνες και καθώς η επόμενη αναθεώρηση θα βρίσκεται σε εξέλιξη, παρόλο που το μεγαλύτερο μέρος των μεταρρυθμίσεων του προγράμματος πιθανότατα έχει ήδη ολοκληρωθεί στις δύο πρώτες αξιολόγησης.
Αναφερόμενη στα στοιχεία για την βιομηχανική δραστηριότητα και τον πληθωρισμό (με μείωση της πτώση τον Ιούλιο και με μείωση του πληθωρισμού στο 0,9% τον Αύγουστο), η Citi επισημαίνει ότι η ανάπτυξη στον βιομηχανικό τομέα και στη συνολική οικονομία επέστρεψε σε θετικό έδαφος, αλλά παραμένει αρκετά υποτονική καθώς εξακολουθεί να περιορίζεται από τους ελέγχους κεφαλαίου και την κακή εγχώρια κατάσταση ρευστότητας. Οι αποπληθωριστικές δυνάμεις παραμένουν στη θέση τους, όπως προσθέτει, αν και η κορυφή του αποπληθωρισμού είναι πιθανώς πίσω μας.
Ελευθερία Κούρταλη
Facebook Comments