Στοπ στο ανοδικό σερί έπειτα από εννέα συνεδριάσεις μπήκε σήμερα και από τη στιγμή που η αγορά έδειξε να κινείται προς την περιοχή των 1.280 μονάδων. Περιοχή, που αν πατούσε η αγορά, θα άνοιγε το δρόμο για να καταρριφθούν τα προηγούμενα υψηλά των 1.305 μονάδων.

Ο γενικός δείκτης του Χ.Α. έκλεισε με απώλειες 1,12%, στις 1.246,03 μονάδες, με την Εθνική να υποχωρεί με ποσοστό 3,44%, στα 3,65 ευρώ, Τέρνα Ενεργειακή πάνω από 4%, στα 4,18 ευρώ, Folli Follie 4,28%, στα 24,40 ευρώ, ΟΛΠ 4,03%, στα 17,13 ευρώ. Πτώση πάνω από 35 για την ΜΕΤΚΣΑ, τα ΕΛΠΕ, τη Frigoglass και τα Σωληνουργεία Κορίνθου.

Με τις συναλλαγές κοντά στα 100 εκατ. ευρώ και μετά από οκτώ συνεδριάσεις που τα κέρδη προσέγγισαν το 12%, οι επενδυτές παίρνουν τα κέρδη τους, ενόψει των τριμηνιαίων αλλαγών στους δείκτες της Morgan Stanley και της αβεβαιότητας που υπάρχει ως προς το ποσοστό της ύφεσης του τέταρτου τριμήνου, που θα ανακοινωθούν την ερχόμενη Παρασκευή.

Στα υψηλά των 1.274 μονάδων λειτούργησε το stock picking για μια σειρά από μετοχές, όπως ο ΟΠΑΠ, η Εθνική, τα Folli Follie, Μυτιληναίος, ΕΧΑΕ. Ταυτόχρονα, χρηματιστές αναφέρουν ότι κάποιοι επενδυτές φοβήθηκαν την «ένατη» συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση και έσπευσαν να κατοχυρώσουν τα κέρδη τους. Μάλιστα χρηματιστηριακά γραφεία ζήτησαν να κλείσουν τα margins υπό τον φόβο πισωγυρίσματος της αγοράς, κάτι που θα φανεί αν θα έχει διάρκεια κατά τη συνεδρίαση της Τετάρτης.

Η ανακοίνωση των καλών στοιχείων για την οικονομία από το υπουργείο Οικονομικών, όπως το πρωτογενές πλεόνασμα του Ιανουαρίου, το οποίο ξεπέρασε τα 800 εκατ. ευρώ, ήταν αυτά που έφτιαξαν το κλίμα αρχικά.

Επίσης, η αποκάλυψη του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρα ότι με την μεθοδολογία της Eurostat το πρωτογενές πλεόνασμα ξεπερνάει κάθε πρόβλεψη και διαμορφώνεται στα 3,9 δις. Ευρώ, έναντι… μόλις 1,5 δις. Ευρώ που το υπολογίζει η Ελληνική κυβέρνηση, αναμένεται να αποτελέσει την κινητήρια δύναμη της αγοράς.

Facebook Comments