Οι διαχειριστές κεφαλαίων έχουν αυξήσει τις θέσεις τους σε μετρητά στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2012, λίγο πριν – δηλαδή – την αρχή του ράλι των διεθνών αγορών μετά την υπόσχεση του Μάριο Ντράγκι, ότι η ΕΚΤ θα κάνει “ό,τι χρειαστεί” για να στηρίξει το ευρώ. Παράλληλα εμφανίζονται περισσότερο αισιόδοξοι από ποτέ για τις τραπεζικές μετοχές και την αγορά της Ευρώπης.

Η έρευνα της Bank of America Merrill Lynch σε 222 θεσμικούς έδειξε ότι οι fund managers είναι απρόθυμοι να τοποθετηθούν στις αγορές, την στιγμή που οι εταιρείες φαίνεται πως υπο-επενδύουν και σχεδόν 8 στους 10 θεσμικούς επενδυτές βλέπουν υποτονική ανάπτυξη την παγκόσμιας οικονομίας.

Το 69% των διαχειριστών κεφαλαίων είναι δυσαρεστημένοι με το επίπεδο των κεφαλαίων που δαπανούν οι επιχειρήσεις για επενδύσεις, υψηλότερο από το 67% του περασμένου μήνα και το υψηλότερο που έχει παρατηρηθεί ποτέ.

Οι θέσεις σε μετρητά αυξήθηκαν στο 4,8% από 4,5% πριν, γεγονός που σύμφωνα με την BofA θολώνει κάπως το “buy” σήμα για τις αγορές μετοχών.

Την ίδια στιγμή, η έρευνα της BofAML αποκαλύπτει μια “πλήρη στροφή” μακριά από τις αναδυόμενες αγορές- που θεωρούνται σήμερα από τους θεσμικούς ως “ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος”- και προς τις τραπεζικές μετοχές, ειδικά της Ευρώπης .

“Στον απόηχο της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, οι τράπεζες ήταν η πλέον αντιπαθής κατηγορία επενδύσεων για τους θεσμικούς, και οι αναδυόμενες αγορές ήταν τα αστέρια των χαρτοφυλακίων. Η αναστροφή του κλίματος μεταξύ των δύο αυτών επενδύσεων είναι απόλυτη και ξεκάθαρη πλέον”, όπως επισημαίνει ο Michael Hartnett, επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής στην BofAML Global Research. “Ενώ οι θέσεις στις παγκόσμιες αναδυόμενες αγορές αγγίζουν ιστορικό χαμηλό, οι τοποθετήσεις στις τράπεζες από τους ερωτηθέντες στην παγκόσμια έρευνα, έχουν φθάσει σε ιστορικά υψηλά. Το 28% των θεσμικών δηλώνουν overweight στις τράπεζες, μια σημαντική εξέλιξη από τον Ιανουάριο, όταν μόλις το 16% ήταν οverweight”, τονίζει ο αναλυτής.

Εκτός από τις τράπεζες, οι επενδυτές είναι περισσότερο αισιόδοξοι από ποτέ για την αγορά της Ευρώπης, με το 40% των διαχειριστών κεφαλαίων να λένε ότι είναι η προτιμητέα περιοχή για θέσεις overweight.

Facebook Comments