'

Τρίτη αξιολόγηση... η επόμενη μέρα - γιατί παραμένουν επιφυλακτικοί οι επενδυτές

Bloomberg

Τρίτη αξιολόγηση... η επόμενη μέρα - γιατί παραμένουν επιφυλακτικοί οι επενδυτές, ειδήσεις από την ελλάδα, ειδησεις τωρα ελλαδα, τα τελευταια νεα τωρα, τηλεοραση, live tv, live streaming, web tv

Καθώς η χώρα εισέρχεται στο τελευταίο έτος του προγράμματος διάσωσης, παραμένουν τα ερωτήματα για το εάν θα είναι σε θέση να σταθεί στα πόδια της όταν το πρόγραμμα λήξει, αυτό αναφέρει σε δημοσίευμά του το Bloomberg.

Στο άμεσο μέλλον, με τους εκπροσώπους των πιστωτών να έρχονται στην Αθήνα την περασμένη εβδομάδα για την τρίτη αξιολόγηση, προκύπτουν άλλες ανησυχίες: θα είναι διαφορετική από τις δύο προηγούμενες αυτή η αξιολόγηση; Ποιον ρόλο θα διαδραματίσει το ΔΝΤ; Θα εκπληρώσει τα 95 προαπαιτούμενα εγκαίρως η Ελλάδα;

"Η κυβέρνηση φαίνεται πρόθυμη να προχωρήσει με την τρίτη αξιολόγηση χωρίς τις καθυστερήσεις του παρελθόντος", τονίζει ο Νίκος Βέττας, γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ, ο οποίος επισημαίνει ότι η ελληνική οικονομία είναι σε ήπια τροχιά ανάκαμψης, "βοηθούμενη από ένα καλό έτος για τον τουρισμό και άλλες τέτοιες αυξήσεις στην εξωτερική ζήτηση".

Οι αγορές είναι λιγότερο αισιόδοξες. Η αξιολόγηση επισήμως ξεκινάει στα μέσα Οκτωβρίου και ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας δήλωσε τη Δευτέρα ότι η Ελλάδα σκοπεύει να ολοκληρώσει την αναγκαία οικονομική αναδιοργάνωση μέχρι το Νοέμβριο.

Και πάλι, ανησυχίες ότι αυτή η αξιολόγηση, όπως και οι δύο προηγούμενες, θα "τραβήξει" μέχρι το τέλος του προγράμματος τον Αύγουστο, έχει προκαλέσει ένα νέο κύκλο πιέσεων στην αγορά. Η προηγούμενη εβδομάδα ήταν η χειρότερη από τον Ιούνιο του 2016 για τις ελληνικές μετοχές.

Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με δύο πιθανά αποτελέσματα. Αξιωματούχοι και της κυβέρνησης και των πιστωτών δηλώνουν πως στόχος είναι να ολοκληρωθεί η τρίτη αξιολόγηση μέχρι το τέλος του έτους, δίνοντας στη χώρα χρόνο να αντλήσει περισσότερα κεφάλαια από την αγορά και να ανοίξει ο δρόμος για μια επιτυχημένη έξοδο από το πρόγραμμα. η ολοκλήρωση της αξιολόγησης μέχρι το τέλος του έτους ή ακόμη και στις αρχές του επομένου, θα βοηθούσε την Ελλάδα να κερδίσει την πολύτιμη για αυτή εμπιστοσύνη των επενδυτών.

Από την άλλη πλευρά, οι παρατεταμένες διαπραγματεύσεις θα μπορούσαν να επηρεάσουν το κλίμα των επενδυτών και να παρεμποδίσουν την προσπάθεια της χώρας να βγει από το πρόγραμμα διάσωσης το επόμενο καλοκαίρι και να χρηματοδοτείται μόνη της.

Σημειώνεται ότι οι ελληνικές επενδύσεις ήταν στάσιμες το 2016 και μειώθηκαν στα δύο πρώτα τρίμηνα της χρήσης.

Εάν το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας λήξει προτού η χώρα ολοκληρώσει όλες τις μεταρρυθμίσεις που έχει συμφωνήσει, θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τα σχέδια για ελάφρυνση χρέους από την ευρωζώνη, κάτι που η κυβέρνηση επιδιώκει εδώ και χρόνια.

Οι εταίροι της Ελλάδας συμφώνησαν να ελαφρύνουν το χρέος της χώρας στο τέλος του προγράμματος, με την προϋπόθεση ότι θα ολοκληρωθούν με επιτυχία οι συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις.