…To χαμηλό στις 1.224 μονάδες και οι διακυμάνσεις στην περιοχή των 1.230 μονάδων, δείχνει ότι η αγορά επηρεάστηκε χθες δυσμενώς από το δημοσίευμα των «Financial Times» ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών κατά το ΔΝΤ ανέρχονται στα 20 δισ. ευρώ και όχι στα 5 με 6 δισ. που υπολογίζει η Τράπεζα της Ελλάδος. Και όχι μόνο αυτό, αλλά το ΔΝΤ, σύμφωνα με το δημοσίευμα έχει και στοιχεία που το αποδεικνύουν. Αμεση ήταν η αντίδραση κύκλων στη διοίκηση της κεντρικής τράπεζας της χώρας, λέγοντας ότι «εμείς δεν συμμετέχουμε σε πολιτικά παιχνίδια» και πως, «οι ανάγκες των τραπεζών υπολογίζονται στα 2,5 δισ. ευρώ».

…Σύμφωνα με τραπεζικούς κύκλους τα δημοσιεύματα αυτά απηχούν πιέσεις γενικότερες του ΔΝΤ, με στόχο να εξαντληθούν τα αποθέματα στο ΤΧΣ και να αρθεί το οποιοδήποτε επιχείρημα για βοηθητική χρήση των αποθεμάτων αυτών προς κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού για την περίοδο 2014 – 2016. Κάτι τέτοιο έχει αποκλείσει το οικονομικό επιτελείο, ενώ παράλληλα έχει αποσαφηνιστεί απ την ΤτΕ ότι τα αποθέματα αυτά θα χρησιμοποιηθούν εάν χρειαστεί για ανάγκες που θα προκύψουν από τα ευρωπαϊκά stress tests που θα ακολουθήσουν.

…Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει έντονο παρασκήνιο στην αποτίμηση των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών, καθώς το ΔΝΤ εδώ και καιρό ασκούσε πιέσεις για να εμφανιστούν οι ανάγκες αυτές αυξημένες. Ερμηνείες που δίδονται στην κατεύθυνση αυτή έχουν να κάνουν με το ότι το ΔΝΤ πιέζει γενικότερα και την ΕΕ αλλά και την ΕΚΤ να αποδεχθεί δικές του θέσεις όσον αφορά το ελληνικό πρόγραμμα. Αναμένεται η συνέχεια η οποία θα πιστοποιηθεί από τις θέσεις της τρόικας.

…Σας έχω άλλη αγορά, αν έχετε απηυδήσει από το ΧΑ… Το χρηματιστήριο Καΐρου ξεπέρασε στις 23-2-2014 τις 8.000 μονάδες για πρώτη φορά από το 2008, ύστερα από αύξηση του βασικού δείκτη EGX30 κατά 1,4%. Αναλυτές θεωρούν την εν λόγω άνοδο ως ιστορικής σημασίας, παρά το γεγονός ότι το 2008 κατέγραφε μεγαλύτερα κέρδη, λόγω ορισμένων μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης (Orascom Construction Industries, Mobinil και Societe Generale Bank), οι οποίες δεν αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης τα τελευταία 2 έτη.

…Αναφορικά με την εν λόγω συνεδρίαση, οι εγχώριοι επενδυτές υπήρξαν πωλητές ύψους LE48,7 εκατ., ενώ οι ξένοι επενδυτές αγοραστές ύψους LE79 εκατ. Ο ευρύτερος δείκτης EGX70 αυξήθηκε κατά 0,9% και συνολικά κατεγράφησαν συναλλαγές μετοχών αξίας LE1,1 δισ. Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε ο κτηματομεσιτικός κλάδος, ενώ σημαντικά μειώθηκαν οι μετοχές εταιρειών του κλάδου τηλεπικοινωνιών.

…Ο δείκτης EGX30 την επομένη της επανάστασης τον Ιανουάριο 2011 είχε διαμορφωθεί στις 6.310 μονάδες, ενώ τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους κατέγραψε ιστορικό χαμηλό 3.680 μονάδων. Κατά το 1ο και 3ο τρίμηνο του 2012, όταν εξελέγη ο Μόρσι, καθώς και μετά την ανατροπή του τον Ιούλιο του 2013, ο εν λόγω δείκτης σημείωνε αρκετές απότομες ανόδους. Από τα μέσα Ιανουαρίου 2014, όταν διενεργήθηκε το δημοψήφισμα για το νέο Σύνταγμα, έως σήμερα, με τη συνεχιζόμενη φημολογία πιθανής υποψηφιότητας για την προεδρία του Στρατάρχη Σίσι, οι αυξητικές τάσεις δεν έχουν καμφθεί.

…Οι πληρωμές μερισμάτων στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 49% τα τελευταία πέντε χρόνια και είναι μακράν η μεγαλύτερη πηγή εσόδων από μερίσματα και αντιπροσωπεύει το ένα τρίτο της παγκόσμιας πίτας, αγγίζοντας τα 301,9 δισ. δολάρια.

…«Κατά τη διάρκεια της πενταετούς περιόδου της έρευνάς μας, τα μερίσματα παρέχουν μία σαφή εικόνα των μεγάλων παγκόσμιων οικονομικών γεγονότων και τάσεων. Η άνοδος των αναδυόμενων αγορών, και το ακολουθούμενο “πάγωμά” τους, η φούσκα των εμπορευμάτων και ο επακόλουθος αποπληθωρισμός, η κρίση της ζώνης του ευρώ και η ανάκαμψη των ΗΠΑ από την ύφεση, φαίνονται όλα ξεκάθαρα», δήλωσε ο επικεφαλής παγκόσμιου εισοδήματος μετοχών της Henderson Global Investors κ. Alex Crooke.

…Οι τράπεζες και η τεχνολογία συνέβαλαν σε μεγάλο ποσοστό στην παγκόσμια πίτα των μερισμάτων, με τον χρηματοοικονομικό κλάδο να πληρώνουν περισσότερα μερίσματα από οποιονδήποτε άλλο κλάδο που έχει ανακάμψει από την οικονομική κρίση.

…Οι γίγαντες της τεχνολογίας, με οδηγό την Apple, σημείωσαν την ταχύτερη ανάπτυξη πληρωμών μερισμάτων, με αύξηση 109%. Η Apple και μόνο πλήρωσε σχεδόν το ένα έκτο του παγκόσμιου συνόλου των μερισμάτων στο κλάδο της τεχνολογίας πέρυσι.

…Οι πετρελαϊκές εταιρείες και οι τράπεζες κυριαρχούν στις 10 κορυφαίες εταιρείες από πλευράς διανομής μερισμάτων, με τη Shell και την Exxon Mobil να βρίσκονται στην κορυφή της λίστας. Η Apple, η Time Warner Cable, η HSBC και η Banco Santander ακολουθούν.

ΧΣ

Facebook Comments