…Κάτι καλό συμβαίνει με τη μείωση της τιμής του αερίου στους μεγάλους βιομηχανικούς καταναλωτές. Είναι κάτι καλό, αν και μικρό, αλλά ελπιδοφόρο που μπορεί να πάρει μεγαλύτερη διάσταση, αν επιτραπεί η διακοψιμότητα και βεβαίως να μειωθούν, επιτέλους, οι ενεργειακοί φόροι, που η τρόικα φέρεται να συναινεί. Σημειώνω ότι αύριο είναι η γενική συνέλευση της ΔΕΗ για το Αλουμίνιον…

…Χαλυβουργία που καταναλώνει 150.000 MWh ετησίως και πληρώνει σήμερα στη ΔΕΠΑ 6,4 εκατ. ευρώ τον χρόνο, με τη νέα συμφωνία υπολογίζεται ότι θα έχει όφελος 600.000 ευρώ, αφού θα καταβάλει 5,8 εκατ. ευρώ (- 9,3%). Η χρέωση της χαλυβουργίας από τα 45 ευρώ / MWh σήμερα, εκτιμάται ότι θα πέσει κατά 4,9 ευρώ, περίπου στα 40 ευρώ.

…Αλλη ενεργοβόρος αλλά μη μεταλλουργική βιομηχανία, όπου το φυσικό αέριο καλύπτει τα 2/3 του ενεργειακού της κόστους, και με κατανάλωση 175.000 MWh τον χρόνο, πληρώνει σήμερα στη ΔΕΠΑ 7,7 εκατ. ευρώ. Υπολογίζεται ότι με τη νέα συμφωνία θα έχει ένα όφελος 700.000 ευρώ, δηλαδή θα καταβάλει 7 εκατ. ευρώ τον χρόνο (- 9,1%).

…Δεδομένου ότι η κατανάλωση όλων των ενεργοβόρων βιομηχανιών (μαζί και με τους 3 «μεγάλους», δηλαδή Motor Oil, Ελληνικά Λιπάσματα ELFE και Αλουμίνιον της Ελλάδος) ανέρχεται σε 10.000 GWh το έτος, το όφελος που προκύπτει από τη συμφωνία για τη βαριά βιομηχανία υπολογίζεται από κύκλους της αγοράς σε 50 εκατ. ευρώ τον χρόνο.

…Επίσης, απ’ ό,τι μου λένε οικονομικοί αναλυτές, σε άλλη περίπτωση, κτίριο γραφείων στο κέντρο της Αθήνας με κατανάλωση 15.000 κυβικά μέτρα τον χρόνο, που πληρώνει για φυσικό αέριο 11.500 ευρώ, μετά τη συμφωνία εκτιμάται ότι θα μειώσει τον λογαριασμό του κατά 700 περίπου ευρώ, στα 10.800 ευρώ (- 6,1%).

…Για μας τους καταναλωτές, ένα διαμέρισμα 100 τ.μ. σε πολυκατοικία οκτώ διαμερισμάτων με κεντρική θέρμανση και κατανάλωση 850 κυβικών μέτρων ετησίως, το οποίο πληρώνει κοντά στα 685 ευρώ τον χρόνο, εκτιμάται ότι θα δει τον λογαριασμό του να μειώνεται ελαφρώς κατά 40 – 50 ευρώ, στα 635- 645 ευρώ (-5,8% έως -7%).

…Μετά την Καθαρά Δευτέρα τα νεότερα για το ομολογιακό του Μυτιληναίου, σύντροφοι…

…Σύμφωνα με την Euroxx, το κόστος φυσικού αερίου για τον όμιλο Μυτιληναίου υπολογίζεται στα 400 εκατ. δολ. ετησίως, από τα οποία τα 100 εκατ. σχετίζονται με το Αλουμίνιον της Ελλάδος και το υπόλοιπο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

…Στα επίπεδα προ μνημονίου κινείται σήμερα η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου, καθώς αυξάνεται το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών για τους ελληνικούς τίτλους.

…Λίγο μετά τη 1 το μεσημέρι η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφωνόταν στο 7,18%, επίπεδα στα οποία βρισκόταν στα μέσα Απριλίου του 2010, λίγο πριν από την ένταξη της χώρας στο μνημόνιο.

…Στις αρχές Φεβρουαρίου – όταν οι επενδυτές απέσυραν κεφάλαια από τις αναδυόμενες αγορές – η απόδοση του ελληνικού ομολόγου είχε ανέλθει στο 8,7% από 7,67% στα μέσα Ιανουαρίου, το χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές του έτους.

…«Υπάρχει πραγματικά ενδιαφέρον από ξένους που θέλουν να τοποθετηθούν, πολλοί όμως δεν μπορούν καθώς η ρευστότητα είναι περιορισμένη», σχολιάζουν αναλυτές στο Reuters. Η Japonica, πάντως, τρίβει τα χέρια της…

…Αξιοσημείωτα τα αποτελέσματα του Φουρλή. Με την ύφεση πέρυσι ο τζίρος φαίνεται να έπιασε πάτο στα 400 εκατ. ευρώ. Με το ΑΕΠ στο συν εφέτος, τι θα γίνει;

 

ΧΣ

Facebook Comments