Τα νεότερα από τον ακήρυχτο πόλεμο που διεξάγει η κυβέρνηση εναντίον της Ελληνικής κοινωνίας είναι αποκαλυπτικά: Πλησιάζουν το 1 δις οι ληξιπρόθεσμες οφειλές από τον φόρο ακίνητης περιουσίας.  40 εκατομμύρια είναι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές από τέλη κυκλοφορίας. Γύρω στα 7 Δισεκατομμύρια ανέρχονται οι οφειλές στον ΟΑΕΕ ενώ τετρακόσιες χιλιάδες περίπου ελεύθεροι επαγγελματίες βρίσκονται σε αδυναμία πληρωμής των εισφορών τους.

Η αντίδραση της κυβέρνησης σε όλα αυτά δεν είναι άλλη από το να απειλεί με ποινές φυλάκισης, να διπλασιάζει τα τέλη κυκλοφορίας όταν δεν αποπληρώνονται στην ώρα τους και να θεσπίζει εξοντωτικά πρόστιμα για όσες επιχειρήσεις καταφέρνουν να στέκουν ακόμη ζωντανές παρά την οικονομική κρίση και την φορολογική αφαίμαξη.

Ειδικά όσον αφορά το τελευταίο ψηφισθέν φορολογικό νομοσχέδιο, η κυβέρνηση αρνήθηκε να συμβουλευτεί τους παράγοντες της αγοράς  όπως γίνεται σε κάθε πολιτισμένο κράτος, αλλά αρκέστηκε στο να υιοθετήσει τις προτάσεις των κομματικών της συμβούλων…

Η κυβέρνηση ασκεί την εισπρακτική της πολιτική αυξάνοντας αυθαίρετα τους φόρους και τα πρόστιμα όχι με γνώμονα τις αντοχές των ήδη εξαντλημένων φορολογουμένων και της Ελληνικής οικονομίας αλλά ανάλογα με τις ανάγκες της πελατείας των κομμάτων που την αποτελούν.

Έτσι, αυτή παραβιάζει κατάφορα και το ανθρώπινο δικαίωμα στην περιουσία αλλά και το ίδιο το σύνταγμα φορολογώντας διπλά και τριπλά την ακίνητη περιουσία και το αυτοκίνητο, φορολογώντας χωρίς νόμους αλλά με υπουργικές αποφάσεις, φορολογώντας κεφαλικά και δυσανάλογα με το εισόδημα, φορολογώντας περιουσία που δεν παράγει εισόδημα και είναι αδύνατον να πουληθεί. Πλέον έχουμε φτάσει στο σημείο που τα έσοδα παραμένουν καθηλωμένα όσο και να αυξηθούν οι φόροι και τα χαράτσια ενώ απλώς αυξάνει το ιδιωτικό χρέος και οι καταχρεωμένοι στο κράτος πολίτες με όλα τα αρνητικά επακόλουθα για την οικονομία.

Το πρόβλημα γίνεται μεγαλύτερο με την παντελή απουσία των δικαστηρίων που τηρούν σιγή ιχθύος στον οικονομικό βιασμό του Έλληνα πολίτη ενώ θα έπρεπε να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες και να χαρακτηρίζουν αμέσως και χωρίς καν να γίνουν προσφυγές παράνομα τα αντισυνταγματικά μνημονιακά μέτρα.

Το αποτέλεσμα των παραπάνω είναι εκτός από την άνευ προηγουμένου περεταίρω διόγκωση του ιδιωτικού χρέους, το κλείσιμο περισσότερων επιχειρήσεων και η ενίσχυση του αισθήματος της αδικίας όταν οι κυβερνώντες υποχωρούν σε απαιτήσεις καλά οργανωμένων συμφερόντων προκειμένου να διανείμουν το υστέρημα των φορολογουμένων όπως έκαναν πρόσφατα με τους αγρότες. Γιατί η βάση πάνω στην οποία λειτουργούν οι κυβερνώντες βασίζεται στην αναδιανομή της πίτας προς τους ημέτερους αλλά και στους εκβιαστές και λιγότερο στο μεγάλωμα της. Και αυτό γιατί το μεγάλωμα της πίτας απαιτεί μακροχρόνια πολιτική η οποία δεν ενδιαφέρει την κυβέρνηση επειδή γνωρίζει ότι ο βίος της θα είναι βραχύς.

Επειδή το συμφέρον της χώρας απαιτεί πολιτικές που υπερβαίνουν τα δύο έτη μιας κυβέρνησης της οποίας ο πατριωτισμός σταματάει εκεί που αρχίζουν τα συμφέροντα της κομματικής της πελατείας.

Το κούρεμα του ιδιωτικού χρέους στην Ελλάδα μοιραία θα συμβεί όπως συνέβη και με το κούρεμα του δημοσίου χρέους για τον  ίδιο ακριβώς λόγο. Δεν μπορεί να αποπληρωθεί! Πέρα από αυτό αποτελεί βραχνά στην οικονομία καθώς αφαιρεί πολύτιμους πόρους από την αγορά και στερεί πολύτιμη ρευστότητα.

Με τον νόμο για την κατάσχεση των καταθέσεων που επιτρέπει και την αυθαίρετη δέσμευση τους ανάλογα με την κρίση του εκάστοτε εφοριακού ακόμα και στην περίπτωση που δεν υπάρχει οφειλή, εμποδίζεται η αποταμίευση και ενθαρρύνεται η έξοδος κεφαλαίων στο εξωτερικό.

Χιλιάδες συνάνθρωποι μας αδυνατούν να εργαστούν, να επιχειρήσουν, να λειτουργήσουν στο παρόν σύστημα το οποίο όχι μόνο καταστρέφει τις παραγωγικές δομές της χώρας αλλά δημιουργεί στρατιές πολιτών υπερχρεωμένων στο κράτος, ακτήμονες και δούλους των ασφαλιστικών ταμείων, ανθρώπους που φοβούνται να καταθέσουν τα λιγοστά χρήματα που διαθέτουν στις τράπεζες και τα κρύβουν κάτω από το μαξιλάρι τους, ανθρώπους καταδικασμένους στην οικονομική αδράνεια για το υπόλοιπο της ζωής τους.

Το κούρεμα του ιδιωτικού χρέους θα συμβεί επειδή μοιραία και με μαθηματική ακρίβεια κάποια στιγμή αυτό θα διογκωθεί τόσο που θα συμφέρει πολιτικά η διαγραφή του ειδικά όταν προέρχεται από τον αντισυνταγματικό φόρο ακίνητης περιουσίας, από φόρους βαπτισμένους σε τέλη κυκλοφορίας η από τις παράλογες αναγκαστικές εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία.

Μοιραία οι ολοένα αυξανόμενοι φορολογούμενοι που χρωστούν στο κράτος θα γίνουν τόσοι πολλοί που θα ταχθούν μαζικά υπέρ ενός γενναίου κουρέματος του ιδιωτικού χρέους και θα στρατευθούν με όποιον κομματικό φορέα το συμπεριλάβει στις προγραμματικές του δηλώσεις. Το όφελος θα είναι τεράστιο για τους πολιτικούς που θα τολμήσουν να κάνουν το αυτονόητο και το οικονομικό κόστος αμελητέο αφού θα διαγράψουν χρέη ούτως ή αλλιώς ανεπίδεκτα προς είσπραξη.

Facebook Comments