Εμφανή σημάδια ότι κάτι αλλάζει, προς το καλύτερο, και από το μέτωπο των εταιρικών αποτελεσμάτων.
 
Με δεδομένο ότι το τρίτο 3μηνο του 2013 ήταν ο πάτος των ζημιών και του μειωμένου τζίρου των εισηγμένων, τα πρώτα στοιχεία των αποτελεσμάτων, δείχνουν ότι από το τέταρτο 3μηνο, μάλλον κάτι αλλάζει, γεμίζοντας αισιοδοξία την αγορά, η οποία δεν θα έχει να περιμένει μόνο κάποιο καλό νέο από την οικονομία, τις ιδιωτικοποιήσεις και το τι θα πράξει η τρόικα για τη χώρα μας.
 
Το 2013, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών της Τιτάν ανήλθε σε 1,176 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 4% σε σχέση με το 2012.
 
Τα κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA) βελτιώθηκαν οριακά στα 196 εκατ., και ήταν βελτιωμένα σε συγκρίσιμη βάση. Το 4ο τρίμηνο του 2013 ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε κατά 1%. Τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) αυξήθηκαν κατά 27% ενώ τα καθαρά αποτελέσματα μετά από τα δικαιώματα μειοψηφίας και τους φόρους διαμορφώθηκαν σε ζημία ύψους 21,5 εκατ., έναντι ζημίας 26,5 εκατ. το τελευταίο τρίμηνο του 2012.

Τα ΕΛ.ΠΕ. μπορεί να έγραψαν ζημιές 269 εκατ. ευρώ στο σύνολο του 2013, ωστόσο στο τέταρτο τρίμηνο προκύπτει μικρή βελτίωση. Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κ. Ι. Κωστόπουλος θεωρεί ότι «η Ελληνική αγορά καυσίμων, μετά τη συρρίκνωσή της κατά 50% σε σχέση με τα προ κρίσης επίπεδα, έδειξε τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης στο Δ τρίμηνο του 2013, ενώ οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές για τη ζήτηση λευκών προϊόντων πετρελαίου στην περιοχή εμφανίζονται θετικές, ειδικά για τις αναδυόμενες αγορές».

Κατά το πρώτο εξάμηνο της τρέχουσας οικονομικής χρήσης (Ιούλιος 2013-Ιούνιος 2014) τα καθαρά κέρδη του Ομίλου Jumbo έφτασαν τα 58,97 εκατ. ευρώ από 56,45 εκατ. ευρώ που ήταν την αντίστοιχη περσινή περίοδο, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 4,45%. Υπενθυμίζεται σύμφωνα με τις αναθεωρημένες εκτιμήσεις της διοίκησης, οι πωλήσεις αναμένεται να κυμανθούν αυξητικώς μεταξύ 4% και 6% ενώ τα κέρδη μετά φόρων εκτιμάται ότι θα κυμανθούν αυξητικώς στα 80 εκατ. Ευρώ με 85 εκατ. Ευρώ».

Ο Όμιλος Fourlis το 2013 παρουσίασε πωλήσεις

403,3 εκατ., έναντι 420,3 εκατ. το 2012, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του ομίλου. Τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε 25,4 εκατ. έναντι 20,1 εκατ. το 2012. Οι ζημίες προ φόρων ανήλθαν σε 5,8 εκατ. έναντι ζημιών 11,7 εκατ. και οι ζημίες μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας ήταν 8,3 εκατ. έναντι ζημιών 11,3 εκατ. το 2012. Επίσης, το Πλαίσιο ανακοίνωσε αύξηση κερδών σχεδόν κατά 40%.

Όλα αυτά, σύμφωνα με τους χρηματιστές, δείχνουν ότι τα χειρότερα μένουν πίσω κι εκείνο που απομένει είναι οι υπερβολικά δανεισμένες εταιρείες να προχωρήσουν σε διακανονισμούς με τις τράπεζες, υπό την προϋπόθεση όμως να πείσουν τα πιστωτικά ιδρύματα και την αγορά ότι ενδιαφέρονται για τα μαγαζιά τους, τονίζουν οι ίδιοι στο Χ.Α. υπενθυμίζουν τις περιπτώσεις της Dionic, του Τηλέτυπου, του κλάδου των ιχθυοκαλλιεργειών κ.ά.

Στα καλά νέα της αγοράς ακόμα, περιλαμβάνονται απόπειρες εξόδου στις αγορές εισηγμένων, όπως ο Μυτιληναίος. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι την επόμενη εβδομάδα ο όμιλος θα είναι έτοιμος να προχωρήσει στην έκδοση ομολογιακού δανείου. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες πάντα, το δάνειο θα είναι της τάξης των 250 εκατ. ευρώ και οι διαπραγματεύσεις αφορούν επιτόκιο λίγο πάνω από 6%.

Όσο όμως, υποχψρούν τα spreads και οι αποδόσεις των Ελληνικών ομολόγων βελτιώνονται, τόσο θα μειώνεται και το κόστος δανεισμού των Ελληνικών επιχειρήσεων, αναφέρουν παράγοντες της αγοράς.

Facebook Comments