Τη θέση της ΕΚΤ ότι οι ελληνικές τράπεζες θα περάσουν τα προγραμματισμένα στρες τεστ την επόμενη χρονιά εξέφρασε ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Mario Draghi κατά τη διάρκεια συζήτησης στην Οικονομική και Νομισματική Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου.

“Οι αποφάσεις της ΕΚΤ και του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού λαμβάνονται σε πλήρη ανεξαρτησία. Την επόμενη χρονιά θα περάσουν οι ελληνικές τράπεζες τα τεστ αντοχής και γι αυτό έχει ενημερωθεί και το ΔΝΤ με σχετική επιστολή του SSM”, είπε χαρακτηριστικά, απαντώντας σε ερώτηση του Γιώργου Κύρτσου σχετικά με το αίτημα του ΔΝΤ περί ανάγκης αξιολόγησης της ποιότητας του ενεργητικού των ελληνικών τραπεζών (Asset Quaity Review).

Όπως είναι γνωστό το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πιέζει για την πραγματοποίηση ενός νέου ελέγχου της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού (AQR) των ελληνικών τραπεζών, στο πλαίσιο μιας αξιολόγησης του προγράμματος διάσωσης και έχει ξεκαθαρίσει ότι το θέμα πρέπει να συζητηθεί στο πλαίσιο της αξιολόγησης που ξεκινά (είναι η πρώτη με βάση το νέο stand by πρόγραμμα του Ταμείου που αποφασίστηκε τον Ιούλιο).

Η ΕΚΤ έχει απορρίψει το αίτημα, λέγοντας πως ο επόμενος έλεγχος των ελληνικών τραπεζών θα γίνει με τα προγραμματισμένα stress test του 2018 και ότι μόνος αρμόδιος για να αποφασίσει τη διενέργεια AQR είναι ο SSM.

Συγκεκριμένα, στην προ ημερών συνέντευξη τύπου μετά το Eurogroup της Εσθονίας, ο Μπενουά Κερέ, απαντώντας σε ερώτηση για τις πιέσεις που ασκεί στο θέμα το ΔΝΤ, δήλωσε πως υπάρχει ένα χρονοδιάγραμμα για το stress test και η ΕΚΤ θα δει πώς χωρά στο χρονοδιάγραμμα του ελληνικού προγράμματος και πώς θα είναι διαθέσιμο έγκαιρα πριν την ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος.

«Δεδομένων των ιδιαιτεροτήτων των ελληνικών τραπεζών», προσέθεσε, σίγουρα όταν θα γίνει η άσκηση, ο SSM θα είναι πολύ προσεκτικός στην εξέταση των ιδιαιτεραιοτήτων των ελληνικών τραπεζών (collateral, ρευστότητα, κόκκινα δάνεια κ.τλ.).

Facebook Comments