Οι μετοχές των αμερικανικών τραπεζών έχουν μείνει πίσω σε σχέση με την ευρύτερη αγορά των ΗΠΑ αλλά και τις ευρωπαϊκές τράπεζες από τις αρχές του έτους. Αυτό επισημαίνει η BlackRock σε νέα έκθεσή της. Βλέπει ότι ο κλάδος θα ενισχυθεί μεσοπρόθεσμα χάρη στην οικονομική ανάπτυξη, την ομαλοποίηση της πολιτικής της Fed και τις προοπτικές χαλάρωσης του ρυθμιστικού περιβάλλοντος.

Όπως τονίζει, τα επιτόκια δεν είναι ο μόνος παράγοντας που επηρεάζει την πορεία των τραπεζών των ΗΠΑ. Τα υψηλότερα επιτόκια τείνουν να βοηθούν την κερδοφορία των τραπεζών και να συσχετίζονται με την καλύτερη απόδοση των μετοχών. Ωστόσο, οι μετοχές των τραπεζών των ΗΠΑ σημείωσαν ισχυρή άνοδο στα τέλη Ιουνίου, ακόμη και όταν οι προσδοκίες για την αναμενόμενη αύξηση των επιτοκίων της Fed υποχώρησαν. Ο λόγος είναι ότι τα ετήσια stress tests ενίσχυσαν τις ελπίδες των επενδυτών για περισσότερες επαναγορές μετοχών και πληρωμές μερισμάτων από τις τράπεζες.

Η BlackRock θεωρεί ότι υπάρχουν τρεις παράγοντες που στηρίζουν τις τράπεζες των ΗΠΑ: η βαθμιαία πιο απότομη καμπύλη αποδόσεων των ομολόγων, η πιθανή χαλάρωση του ρυθμιστικού περιβάλλοντος και τα αυξημένα μερίσματα. Οι προσπάθειες της Fed να συρρικνώσει τον ισολογισμό της και να εξομαλύνει τα επιτόκια είναι πιθανό να κάνουν πιο απότομη την καμπύλη απόδοσης και αυτό είναι κάτι οποίο οι επενδυτές δεν έχουν αποτιμήσει ακόμη, ενώ θα ενισχύσει την κερδοφορία των τραπεζών.

Οι διεθνείς αναλυτές αναμένουν σε μέσο όρο ότι η κερδοφορία των τραπεζών των ΗΠΑ θα αυξηθεί κατά 12,8% το 2018, ενώ η  BlackRock εκτιμά ότι θα κινηθεί πολύ υψηλότερα. Ο τραπεζικός κλάδος διεθνώς διαπραγματεύεται με μεγαλύτερο discount σε σχέση με την ευρύτερη αγορά από τον μέσο όρο των 10 ετών, ενώ το discount για τις τράπεζες των ΗΠΑ διαμορφώνεται στο 24% σε σύγκριση με το 5% για τις ευρωπαϊκές τράπεζες.

Οι τράπεζες της ευρωζώνης εν τω μεταξύ είναι αντιμέτωπες με τα αρνητικά επιτόκια, καθιστώντας τες λιγότερο ελκυστικές έναντι των αμερικάνικων, όπως τονίζει η BlackRock και καταλήγει ότι μεσοπρόθεσμα βλέπει σημαντική ευκαιρία αγοράς στις τράπεζες των ΗΠΑ.

Facebook Comments