Απίστευτες εικόνες βίας διαδραματίζονται έξω από εκλογικά κέντρα της Καταλονίας όπου διεξάγεται σήμερα το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησια της Περιφέρειας.

Η ισπανική αστυνομία έκανε χρήση πλαστικών σφαιρών στη Βαρκελώνη για να απωθήσει ψηφοφόρους από τα εκλογικά κέντρα.

Η δήμαρχος της Βαρκελώνης ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 844 άνθρωποι έχουν διακομιστεί στα νοσοκομεία καθώς ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας συγκρούσθηκαν με ανθρώπους που είχαν συγκεντρωθεί για το απαγορευμένο δημοψήφισμα.

Νωρίτερα:

Σε κλιμάκωση φαίνεται να οδηγείται η κατάσταση στην Καταλονία, καθώς όπως μεταδίδει ο Guardian ο οποίος επικαλείται αναφορές σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η αστυνομία έκανε χρήση πλαστικών σφαιρών, κατά συγκεντρωμένου πλήθους που ήθελε να ψηφίσει στο δημοψήφισμα της ανεξαρτησίας.  Μάλιστα οι πρώτες μαρτυρίες έκαναν λόγο για δύο τραυματίες από τα αστυνομικά πυρά, ενώ σύμφωνα με την καταλανική κυβέρνηση ο συνολικός αριθμός των τραυματιών από τις συγκρούσεις φτάνει τους 337.

Όπως αναφέρει ο Guardian, ένας από τους τραυματίες από πλαστική σφαίρα, χτυπήθηκε στο μάτι και η κατάσταση του κρίνεται σοβαρή, ενώ το άτομο διακομίστηκε στο νοσοκομείο, όπου υποβλήθηκε σε εγχείρηση.

Εν τω μεταξύ, τα κρούσματα βίας συνεχώς αυξάνουν συνεχώς. Σ’ ένα νέο βιντεοσκοπημένο στιγμιότυπο, οι αστυνομικές δυνάμεις έχουν καταγραφεί να επιτίθενται κατά Καταλανών πυροσβεστών.

Νωρίτερα:

Οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης στην Καταλονία δήλωσαν ότι υπάρχουν 38 τραυματίες, ως συνέπεια της άσκησης αστυνομικής βίας κατά των πολιτών που θέλουν να ψηφίσουν στο απαγορευμένο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία.

Στις περισσότερες των περιπτώσεων πρόκειται για μικροτραυματισμούς.

Νωρίτερα:

Eπεισόδια σημειώνονται αυτή την ώρα στην Καταλονία μετά την προγραμματισμένη έναρξη του δημοψηφίσματος, με Ισπανούς αστυνομικούς να κάνουν και χρήση πλαστικών σφαιρών στη Βαρκελώνη για να απωθήσουν ψηφοφόρους. Κάποιοι πολίτες που αντιστάθηκαν και προσπάθησαν να τους εμποδίσουν έχουν τραυματιστεί, μεταξύ αυτών και ηλικιωμένοι, χωρίς να έχει αναφερθεί πάντως κάποιος σοβαρός τραυματισμός μέχρι στιγμής. 

Την άμεση παραίτηση του απεσταλμένου της Ισπανικής κυβέρνησης στην Καταλονία Ενρίκ Μίγιο ζήτησε η τοπική κυβέρνηση μετά τα επεισόδια. 

«Είπαμε ότι ο λαός της Καταλονίας θα ψηφίσει, και ψηφίζει στο 73% των εκλογικών κέντρων. Απαιτούμε την άμεση παραίτηση του Μίγιο για κρατική βία. Ζητούμε από τον κόσμο να υπερασπιστεί το θεμελιώδες δικαίωμά του. Η Καταλονία ψηφίζει» ανέφερε ο εκπρόσωπος της καταλανικής κυβέρνησης Τζόρντι Τουρούλ.  «Όλος ο κόσμος βλέπει τη βία της κεντρικής κυβέρνησης» είπε ο Τουρούλ. 


 

 

Photo published for Catalonia: Police using rubber bullets to disperse voters

 

Facebook Comments