Φυσικό κι επόμενο κατά το άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης να βγουν πωλητές, πιέζοντας τον δείκτη έως και 2,3% πιο χαμηλά σε σχέση με την Παρασκευή, στις 1.279 μονάδες, επίπεδα, τα οποία για πολλούς εμπλεκόμενους, φαίνεται ότι θα είναι και τα χαμηλότερα ημέρας.

Μόλις δέκα λεπτά έδειξε να κρατεί η διάθεση για ρευστοποιήσεις με αφορμή τις εξελίξεις στην Ουκρανία, που προκάλεσαν αλυσιδωτή μεγάλη πτώση χθες στις διεθνείς αγορές, μέρα κατά την οποία το Χ.Α. ήταν κλειστό λόγω της αργίας της Καθαράς Δευτέρας.

Υπάρχει διάθεση για αντιστροφή της τάσης, δεδομένου ότι σήμερα οι διεθνείς αγορές ανακάμπτουν.  Άλλωστε, τα ρώσικα στρατεύματα που βρίσκονται στα σύνορα με την Ουκρανία, όπως ελέχθη, ολοκλήρωσαν τις ασκήσεις τους.

Από την άλλη όμως, στο εσωτερικό μέτωπο, οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα βρίσκονται και πάλι σε οριακό σημείο, αφού οι δανειστές αξιώνουν να περάσουν όλα τα προτεινόμενα μέτρα του ΟΟΣΑ, που αφορούν στο άνοιγμα των αγορών και των επαγγελμάτων, κάτι που μπορεί να στοιχίσει στην κυβέρνηση προεκλογικά, εκτιμούν παράγοντες της αγοράς. 

Μέχρι το τέλος της εβδομάδας, στο μεταξύ, αναμένονται τα αποτελέσματα των stress tests, με τη Nomura, να θεωρεί σε έκθεσή της ότι οι Ελληνικές τράπεζες παραμένουν ανθεκτικές. Οι συναλλαγές στο Χ.Α. είναι αυξημένες, δεδομένου ότι πριν καν περάσει η πρώτη ώρα συναλλαγών, ο τζίρος ξεπερνάει τα 20 εκατ. Ευρώ. Πιέσεις 3,09% έχουν βγει στην Εθνική, που υποχωρεί στα 3,45 ευρώ, 2,6% υποχωρεί η Alpha και 2% η Πειραιώς.

Επίσης, πιέσεις βγαίνουν στην Coca Cola, με απώλειες 1,10%,   στον ΟΠΑΠ που υποχωρεί πάντως λιγότερο από 1%, ΔΕΗ 1,56%, Μυτιληναίος 1,85% ΓΕΚ/Τέρνα 1,07% και ΕΧΑΕ 2,03%. Μόνο δύο μετοχές, προς το παρόν, ενισχύονται από τον 25Άρη κι αυτές είναι η Eurobank Properties και η Jumbo.

Facebook Comments