…Το βασικό πρόβλημα αποτελεί η εξασφάλιση των 2,5 δισ. που σε ακραία περίπτωση μπορεί να φτάσουν τα 3 για την Εθνική Τράπεζα, σε ότι αφορά στις αξιώσεις της τρόικας προς τις τράπεζες. Σε μια περίπτωση κατά την οποία θα υπάρχει και χρονική πίεση πηγές προσκείμενες στην διοίκηση της Εθνικής εκτιμούν ότι θα εξετάσουν την πώληση του συνόλου της συμμετοχής στη Finansbank. Η κεφαλαιοποίηση της Finansbank μπορεί να έχει συρρικνωθεί σημαντικά εξαιτίας της κρίσης στην τούρκικη οικονομία, όμως, η επιστροφή διεθνών κεφαλαίων, όπως της Citi, στις τουρκικές τράπεζες μπορεί να αλλάξει την εικόνα και να οδηγήσει σε ανάκαμψη της διαπραγματευόμενης αξίας.

…Σε κάθε περίπτωση κρίσιμο μέγεθος είναι ο χρόνος που θα δοθεί στις ελληνικές διοικήσεις για να βρουν τα νέα κεφάλαια. Ένα πρώτο σενάριο μιλάει για χρονικό ορίζοντα για τέλος του 2014, το οποίο θα μπορούσε να παραταθεί εφόσον συνδυάζονταν με τα ευρωπαϊκά stress tests – Asset Quality Reviews – που θα γίνουν με χαμηλότερους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας 6% και θα δώσουν μεγαλύτερο χρόνο για να καλυφθούν οι ανάγκες που θα προσδιοριστούν.

…Σε κάθε περίπτωση μια τέτοια εξέλιξη δημιουργεί κλίμα αβεβαιότητας στη χρηματιστηριακή αγορά  η οποία και έλαβε διορθωτική τάση που βεβαίως δεν σημαίνει ότι αλλάζει η επιθετική στρατηγική των hedge funds.  Παράλληλα, χάνεται πολύτιμος χρόνος για την ιδιωτικοποίηση της Eurobank.

…Πολλά θα κριθούν από την δυνατότητα εξόδου της χώρας στις αγορές, που θα διαμορφώσει ένα επίπεδο δανεισμού τέτοιο, που θα επηρεάσει συνολικά και την πρόσβαση των τραπεζών σε μια χρηματοδότηση με καλύτερους όρους  και θα τους επιτρέψει να ενισχύσουν τη δυναμική της οικονομίας και να αποτρέψουν την επιδείνωση των “κόκκινων” δανείων, που τόσο ένθερμα υποστηρίζει το ΔΝΤ.

…Είναι γεγονός, όσο κι αν προκαλεί εντύπωση. Η επιστροφή εξόδου της χώρας στις αγορές μπορεί να πάρει σάρκα και οστά πριν από τις Ευρωεκλογές. Αν πάρουμε τη δόση, τα βρούμε με την τρόικα για το γάλα και το ψωμί (σ.σ. αλήθεια, γιατί πρέπει να μας πειράζει η απελευθέρωση των καταναλωτικών αγαθών;) και κάνουν οι δανειστές ένα καλό σχόλιο για τις προσπάθειες της χώρας μας, η χώρα αποκτά έρεισμα εξόδου στις αγορές. Στο μεταξύ, θα πρέπει να περιμένουμε βελτίωση της πιστοληπτικής ικανότητας, ενώ η στήλη θα τολμούσε και μία πρόβλεψη. Να συναινέσει η Μέρκελ σε μία ηχηρή προεκλογική παροχή εκ μέρους της κυβέρνησης του κ. Αντ. Σαμαρά. Δεν ξέρω ποια θα είναι αυτή, αρκεί να είναι ηχηρή…

 

ΧΣ

Facebook Comments