Σε σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες μετατρέπεται για την κυβέρνηση η ψήφιση του πολυσυζητημένου νομοσχεδίου σχετικά με τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου, καθώς με τα υφιστάμενα δεδομένα που δημιουργούν οι διαφωνίες του κυβερνητικού εταίρου των ΑΝ.ΕΛ και όχι μόνο, συγκεντρώνεται πολύ δύσκολα η απαιτούμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία και η ονομαστική ψηφοφορία που αναμένεται να διεξαχθεί αύριο το μεσημέρι φαντάζει με θρίλερ για γερά νεύρα.

ΝΔ (76 βουλευτές), Χρυσή Αυγή(16 βουλευτές), ΚΚΕ (15 βουλευτές) και Ένωση Κεντρώων (7 βουλευτές) έχουν ήδη ανακοινώσει ότι καταψηφίζουν το νομοσχέδιο, τόσο επί της αρχής όσο και επί των άρθρων.

Ακόμη κι αν οι εκπεφρασμένες διαφωνίες 4 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ (Γ. Γενιά, Δ. Γάκης, Γ. Μιχελογιαννάκης, Μ. Μπόλαρης) δεν καταγραφούν στην πράξη με την αρνητική τους ψήφο στην ονομαστική ψηφοφορία, με τη δηλωθείσα καταψήφιση των άρθρων από τους βουλευτές των ΑΝΕΛ, η κυβερνητική πλειοψηφία βαδίζει σε τεντωμένο σκοινί και η ψηφοφορία μοιάζει εξαιρετικά παρακινδυνευμένη ως προς το αποτέλεσμα.

Κι αυτό γιατί ακόμη και στην περίπτωση που η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ εμφανιστεί αρραγής μαζί με το Ποτάμι που έχει ανακοινώσει ότι στηρίζει το νομοσχέδιό στο σύνολό του, δεν ξεπερνά τις 150 θετικές ψήφους.

Ακόμη πιο δύσκολους κάνει τους υπολογισμούς και η Δημοκρατική Συμπαράταξη, που αν και υπερψήφισε δια του εισηγητή της στην Επιτροπή και τα άρθρα τώρα αμφιταλαντεύεται ως προς το τι θα πράξει στην Ολομέλεια και στην Κοινοβουλευτική της Ομάδα επικρατεί αναβρασμός.

Στις 9.30 την Τρίτη το πρωί το Συντονιστικό Όργανο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης αναμένεται να συνεδριάσει, προκειμένου να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για τη γραμμή που θα ακολουθήσουν οι βουλευτές της, με τη στάση «καμία στήριξη αν η κυβέρνηση δεν έχει πλειοψηφία» να επανέρχεται εντονότατα στο προσκήνιο.

Εάν τελικά και οι 19 βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης καταλήξουν ομαδικά στο «ΟΧΙ» επί των άρθρων, η κυβέρνηση θα πρέπει να στραφεί πια στους 8 ανεξάρτητους βουλευτές χωρίς ωστόσο να προσδοκά τη στήριξη όλων. Χάρης Θεοχάρης, Κατερίνα Μάρκου, Γιώργος Καρράς, Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου, Στάθης Παναγούλης, Νίκος Νικολόπουλος, Νίκος Μίχος και Δημήτρης Κουκούτσης, ίσως κληθούν να καθορίσουν το αποτέλεσμα. 

Στο μεταξύ, ο Σταύρος Κοντονής δεν αποκλείεται να εξαναγκαστεί σε σπάσιμο του επίμαχου άρθρου 3 του νομοσχεδίου το οποίο συμπεριλαμβάνει και τη δυνατότητα χρήσης του νόμου από τα 15 έτη, καθώς η δήλωση του εισηγητή των ΑΝΕΛ, Θανάση Παπαχριστόπουλου ότι θα το καταψηφίσει ακόμη κι αυτός που είναι θετικά προσκείμενος στο νομοσχέδιο, θέτει εν αμφιβόλω τον πυρήνα του νομοσχεδίου.

Ο λόγος είναι το άρθρο 3 δεν αφορά μόνο στα 15χρονα, αλλά αποτελεί τον πυρήνα του νόμου, καθώς προβλέπει ενιαία τη διαδικασία διόρθωσης του καταχωρισμένου φύλου στην ταυτότητα χωρίς προηγούμενη ιατρική επέμβαση ή θεραπεία. Συνεπώς η καταψήφισή του σημαίνει κατ’ ουσίαν απόρριψη ολόκληρου του νομοθετικού οικοδομήματος και κατάρρευση της φιλοσοφίας του.

Εάν δεν προκύψουν αλλαγές μέσω παρασκηνιακών ζυμώσεων κατά την αυριανή ονομαστική ψηφοφορία το ενδιαφέρον θα επικεντρωθεί στις απουσίες ή τις ενδεχόμενες διαρροές προς το «ΝΑΙ» βουλευτών κομμάτων της αντιπολίτευσης, ώστε η κυβέρνηση να έχει πλειοψηφία τουλάχιστον επί των παρόντων. 

Στο μεταξύ, σε επικοινωνιακή αντεπίθεση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όσον αφορά το νομοσχέδια για την ταυτότητα του φύλου προχωρά ο ΣΥΡΙΖΑ για να αντιμετωπίσει την πολιτική φθορά που υφίσταται από τμήματα της κοινωνίας, αλλά και τα «ιερά πυρά» της Εκκλησίας. 
 

Facebook Comments