Το ΔΝΤ δεν βλέπει καμία ανάγκη για νέα μέτρα στην Ελλάδα, ενώ το πρόγραμμα βρίσκεται εντός τροχιάς, τόνισε ο Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τομέα του Ταμείου, P. Thomsen στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, διαλύοντας έτσι τα σύννεφα που μαζεύτηκαν τις τελευταίες ημέρες πάνω από τις προβλέψεις του ΔΝΤ για τα πρωτογενή πλεονάσματα του 2017 και του 2018.

“Έχουμε εγκρίνει το πρόγραμμα, χρειάζεται να στείλουμε αποστολή για να δούμε τα στοιχεία, αλλά δεν έχουμε καμία πρόθεση να προσθέσουμε περαιτέρω πολιτικές”, εξήγησε, προσθέτοντας πως “οι πληροφορίες είναι μέχρι τώρα ότι βρισκόμαστε σε δρόμο για να πετύχουμε τους στόχους” και επαναλαμβάνοντας πως “δεν ζητάμε περισσότερα δημοσιονομικά μέτρα”.

Σε ό,τι αφορά στις τράπεζες, σχολίασε ότι έχουν υψηλά «κόκκινα» δάνεια (NPLs) και αυτό που πρέπει να καταλάβουμε είναι τη στρατηγική αντιμετώπισης. Υπό αυτό το πρίσμα, η ΕΚΤ εισηγήθηκε ότι με τα stress tests θα κάνουν τη δουλειά χωρίς να χρειαστεί AQR. Το θεωρήσαμε εποικοδομητικό και δουλεύουμε με την πρόβλεψη ότι θα μπορέσουμε να εκτιμήσουμε ότι υπάρχει αξιόπιστη στρατηγική πριν λήξει το πρόγραμμα.

Σε ό,τι αφορά στους μισθούς, παραδέχτηκε ότι είναι μικροί. Το κρίσιμο είναι να γίνουν δομικές μεταρρυθμίσεις, που θα επιτρέψουν να δημιουργηθούν δουλειές που θα φέρουν και καλύτερες αμοιβές.

Αναφορικά με το θέμα της ανεργίας, σημείωσε ότι οι μισθοί και η απασχόληση θα ενισχυθούν μόνο εάν γίνουν δομικές μεταρρυθμίσεις. «Θα πρέπει να προχωρήσουν οι διαθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Αυτό είναι το σημαντικό θέμα», σημείωσε, ενώ ανέφερε ότι ως προς το σκέλος της ζήτησης η δημοσιονομική προσαρμογή βρίσκεται πίσω μας.

Στο ερώτημα εάν το Ταμείο θα παραμείνε τελικά στο ελληνικό πρόγραμμα, σημείωσε ότι μετέχει γιατί του ζητήθηκε. «Για όσο μας ζητείτε να συνεισφέρουμε θα συνεισφέρουμε», είπε.

 

Σε ότι αφορά τη δημοσιονομική πολιτική κάλεσε τις χώρες που έχουν περιθώριο να το αξιοποιήσουν για να τονώσουν την ανάπτυξη. Αντίθετα σε κράτη με χρέος κοντά ή πάνω από το 100% του ΑΕΠ πρέπει να υπάρξει περαιτέρω σύσφιξη. Χρειάζεται ωστόσο καλή ισορροπία προκειμένου να μειώνεται το χρέος χωρίς να πνίγεται η ανάκαμψη.

Facebook Comments