Η μη επίτευξη συμφωνίας κυβέρνησης – τρόικα δεν παύει να αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα στην εξέλιξη των τιμών. Η κυβέρνηση επιδιώκει να υπάρξει συμφωνία μέχρι την Κυριακή και μάλιστα αυτή να συνοδευτεί από μία θετική έκθεση ή δήλωση, ενόψει μάλιστα της αξιολόγησης της Ελληνικής οικονομίας από την S&P, την ερχόμενη εβδομάδα.

Στο μεσοδιάστημα και συγκεκριμένα την ερχόμενη Τρίτη, σύμφωνα με τις πληροφορίες, αναμένεται να ανοίξει το βιβλίο προσφορών για την έκδοση του ομολογιακού της Τράπεζας Πειραιώς, ύψους 500 εκατ. ευρώ.

Σχεδόν στα χαμηλά εβδομάδας έκλεισε ο γενικός δείκτης του Χ.Α. Μετά και τα υψηλά που καταγράφηκαν στη συνεδρίαση της περασμένης Τρίτης, ο γενικός δείκτης τερμάτισε στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας στις 1.318,94 μονάδες και με απώλειες 2,04%.

Ο εξωτερικός παράγοντας και συγκεκριμένα οι εξελίξεις στην Ουκρανία, το δημοψήφισμα ανεξαρτητοποίησης της Κριμαίας την Κυριακή, αλλάζουν τις γαιοπολιτικές ισορροπίες, τη στιγμή που και η γειτονική Τουρκία σπαράσσεται από δραματικές πολιτικές εξελίξεις. Το αποτέλεσμα ήταν να επηρεαστούν δυσμενώς την Παρασκευή οι περιφερειακές αναδυόμενες αγορές της Ευρώπης, με την αγορά της Μόσχας να υποχωρεί πάνω από 2%, ενώ άνοιξε με πτώση πάνω από 5%.

Νευρικότητα και στάση αναμονής και στην αγορά της Κωνσταντινούπολης, με τον δείκτη ISE να κινείται πλαγιοκαθοδικά. Στην Ελλάδα, οι απώλειες της εβδομάδας σστο Χ.Α. διαμορφώθηκαν σε 1,66% και τα κέρδη από την αρχή του χρόνου ψαλιδίστηκαν σε 13,44%.

Το καλό νέο είναι ότι οι συναλλαγές σταθεροποιούνται αισθητά πάνω από τα 100 εκατ. ευρώ και οι επενδυτές, εκτός από τις τράπεζες κοιτάζουν και τις μικρότερες κεφαλαιοποιήσεις. Πλέον το Χ.Α., όπως υποστηρίζουν αναλυτές, απασχολεί τους ξένους σαν αγορά στο σύνολό της.

Είναι ενδεικτικό ότι για τον τραπεζικό κλάδο υπάρχουν 14 οίκοι που παρακολουθούν επίσημα τα μεγέθη των εταιριών όταν πριν από δύο χρόνια ο αριθμός τους είχε περιοριστεί σε λιγότερες από πέντε, σημειώνει ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή κ. Εμ. Χατζηδάκης.

Σύμφωνα με τον αναλυτή, μια άλλη παράπλευρη θετική ωφέλεια αυτής της εξέλιξης είναι το άνοιγμα σε νέες ιδέες, σε μετοχές χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων αλλά θεωρητικά υψηλότερης αξίας που σταδιακά αποκτούν μεγαλύτερη εμπορευσιμότητα στο ταμπλό. Το παράθυρο ευκαιρίας που ανοίγεται αφορά τις καλές μεσαίες εταιρίες του Χρηματιστηρίου οι οποίες εκτός από την απόδειξη της αντοχής τους σε δύσκολους οικονομικούς καιρούς  έχουν πλέον την δυνατότητα να επανέλθουν στο προσκήνιο και να κεφαλαιοποιήσουν την θετική τους πορεία μέσα από πιο θεσμικές διαδικασίες.

Σταδιακά εκτιμούμε ότι η τάση προς αυτό το πεδίο των εταιριών θα ενισχυθεί καθώς πολλές από τις εταιρίες της μεγάλης κεφαλαιοποίησης έχουν προεξοφλήσει θετικές εξελίξεις επόμενων χρήσεων.

Στα της αγοράς, ούτε μία μετοχή του ASE 25 έκλεισε με κέρδη. Πτώση πάνω από 4% για την MIG, 3,85% για την Alpha, 3,81% για τα ΣΩΛΚ, 3,70% για την Ιντραλότ, 3,55% για την ΕΧΑΕ, η οποία την ερχόμενη εβδομάδα ανακοινώνει αποτελέσματα τετάρτου τριμήνου (σ.σ. όπως και ο Σαράντης). 

Απώλειες καταγράφηκαν ακόμα στην Ελλάκτωρ, που υποχώρησε στα 3,90 ευρώ, στον ΟΤΕ που υποχώρησε στα 12,47, ΓΕΚ/Τέρνα στα 3,88 ευρώ, Εθνική στα 3,66 και Πειραιώς στο 1,92 ευρώ. Επίσης, πτώση 1,53% κατέγραψε η ΔΕΗ, στα 11,59 ευρώ, ο ΟΠΑΠ υποχώρησε στα 12,12 ευρώ, ο Μυτιληναίος στα 6,92 ευρώ και η Motor Oil στα 9,82. Αμετάβλητες έμειναν Τιτάν και Folli Follie στα 27 και 23 ευρώ αντίστοιχα. Οι συναλλαγές για πρώτη φορά μετά από αρκετές συνεδριάσεις διαμορφώθηκαν κάτω από τα 100 εκατ. ευρώ.

Τεχνική ανάλυση

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, «τεχνικά η αντίσταση των 1350 μονάδων αν και διασπάστηκε προσωρινά έδειξε ότι θα χρειαστεί περισσότερα νέα, συναλλαγές και συμμετοχή για να κατοχυρωθεί σαν επίπεδο. Στο όριο των 1360 μονάδων η αγορά «άκουσε» τις υπερτιμημένες ζώνες των ταλαντωτών και παρά την διαφοροποίηση που παρατηρήθηκε στην απόδοση μεταξύ των τραπεζικών και των άλλων δεικτοβαρών τίτλων οι πωλητές υπερίσχυσαν επαναφέροντας την αγορά χαμηλότερα.

Ο Γενικός Δείκτης έως και τις 1280 μονάδες δεν μεταβάλλει την βραχυπρόθεσμη ανοδική τάση ενώ πέριξ των 1300 εκτιμούμε ότι τα υπάρξει αντίδραση σε πρώτη φάση τουλάχιστον οριοθετώντας το άμεσο πεδίο στήριξης της αγοράς.

Συμπερασματικά η επόμενη εβδομάδα θα έχει μεγαλύτερο εύρος κίνησης καθώς οι προγραμματισμένες ανακοινώσεις σε μίκρο και μάκρο επίπεδο θα δώσουν περισσότερες αφορμές δραστηριοποίησης στην αγορά. Επιπλέον ο εξωτερικός παράγοντας ο οποίος έδωσε και το έναυσμα για την διόρθωση μπορεί να εξακολουθήσει να λειτουργεί ανασταλτικά επιτείνοντας τις διακυμάνσεις.

Μια ενδεχόμενη πίεση προς τα επίπεδα των 1260 – 1280 μονάδων θα αποφόρτιζε σημαντικά την ανοδική εικόνα της αγοράς και πιθανότατα να αποτελούσε ένα καλό σημείο εισόδου σε χαρτοφυλάκια που έχουν βρεθεί υποεπενδεδυμένα ή βρίσκονται με ρευστότητα μετά την καταγραφή κάποιων γρήγορων κερδών».

Facebook Comments