Συνεχίζονται και σήμερα οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα

MarketNews

Συνεχίζονται και σήμερα οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα, ειδήσεις από την ελλάδα, ειδησεις τωρα ελλαδα, τα τελευταια νεα τωρα, τηλεοραση, live tv, live streaming, web tv

Συνεχίζονται και σήμερα οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα, καθώς τα ξημερώματα δεν βγήκε «λευκός καπνός» από το υπουργείο Οικονομικών παρά τις νέες 12ωρες συζητήσεις.

Κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, δήλωσε, αμέσως μετά και τις νέες άκαρπες συζητήσεις, ότι «πάει καλά, έχουμε φθάσει πολύ κοντά, αλλά υπάρχουν ακόμη ανοιχτά θέματα».

Το ίδιο στέλεχος αναφέρει: «ελπίζουμε σήμερα το απόγευμα θα έχουμε συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (σ.σ. αναγκαία συνθήκη για να εγκριθούν οι δόσεις)...Εάν είναι, θα κλείσουμε σήμερα, ή δεν θα κλείσουμε καθόλου. Εάν δεν κλείσουμε σήμερα, συνεχίζουμε τις επόμενες ημέρες».

Η μη επίτευξη συμφωνίας μετά από 178 ημέρες διαπραγματεύσεων, αποδίδεται στο γεγονός ότι και οι δύο πλευρές εμμένουν στις, έως τώρα αντίθετες, απόψεις τους, σε:

  • Διανομή κοινωνικού μερίσματος από το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013 (μάλιστα, η τρόικα δεν έχει ακόμη προσδιορίσει καν συγκεκριμένο ποσό για το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος)
  • Η τρόικα επιμένει για νομοθετική ρύθμιση, που ουσιαστικά θα απελευθερώνει τις ομαδικές απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα
  • Η τρόικα εμμένει για απολύσεις στο Δημόσιο το 2015

Όσον αφορά στις προτάσεις της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ, σύμφωνα με τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, «είμαστε πιο κοντά, αλλά δεν έχουμε συμφωνήσει». Ενώ σύγκλιση, χωρίς επίσης, συμφωνία, υπάρχει στην απαίτηση της τρόικας για κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων.

Ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, αναχωρεί σήμερα το απόγευμα για τις Βρυξέλλες όπου θα διεξαχθούν συζητήσεις για την ευρωπαϊκή τραπεζική ενοποίηση. Από την πλευρά της τρόικας, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν, δήλωσε λακωνικά «no comment» (κανένα σχόλιο), όταν αποχωρώντας από το υπουργείο Οικονομικών, ρωτήθηκε εάν υπάρχει συμφωνία.

Ο Τόμσεν φεύγει σήμερα από την Αθήνα και θα αντικατασταθεί από τον μόνιμο εκπρόσωπο του ΔΝΤ στην Αθήνα, Γουές Μακ Γκρου. Στις συζητήσεις θα συνεχίσουν να συμμετέχουν οι δύο εκπρόσωποι της ΕΕ, Ματίας Μορς και Κλάους Μαζούχ.