ΟΟΣΑ: «Ψαλιδίστηκαν» τα εισοδήματα των ιταλικών νοικοκυριών

Ναυτεμπορική

ΟΟΣΑ: «Ψαλιδίστηκαν» τα εισοδήματα των ιταλικών νοικοκυριών, ειδήσεις από την ελλάδα, ειδησεις τωρα ελλαδα, τα τελευταια νεα τωρα, τηλεοραση, live tv, live streaming, web tv

Τα έσοδα των ιταλικών νοικοκυριών, από το 2007 μέχρι το 2012, μειώθηκαν κατά 2.400 ευρώ - ποσό υπερδιπλάσιο του αντίστοιχου μέσου όρου στην Ευρώπη - σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

Όπως εξηγεί ο ΟΟΣΑ, η μεγάλη αυτή μείωση οφείλεται στην «επιδείνωση της κατάστασης της αγοράς εργασίας, ιδίως για τους πολίτες νεότερης ηλικίας». Σημειώνεται ότι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος μείωσης των εισοδημάτων των νοικοκυριών διαμορφώθηκε την ίδια περίοδο στα 1.100 ευρώ .

Από το 2007 μέχρι το 2010, τέλος, το 10% του πληθυσμού με τις χαμηλότερες αποδοχές έχασε το 6% του εισοδήματός του, ενώ το 10% των Ιταλών που διαθέτει το υψηλότερο εισόδημα απώλεσε μόνο το 1%, σύμφωνα με την έκθεση.

Επισημαίνεται επίσης πως, από το 2007 μέχρι το 2010, το ποσοστό νέων μέχρι 25 ετών που βρίσκονται σε κατάσταση ένδειας αυξήθηκε κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες, αγγίζοντας το 15,4%. Για όσους δεν έχουν ακόμη συμπληρώσει το δέκατο όγδοο έτος της ηλικίας το ποσοστό αγγίζει το 17,8%.

Το συνολικό ποσοστό νέων μέχρι 25 ετών που δεν εργάζονται, δεν σπουδάζουν και δεν παρακολουθούν σεμινάρια επαγγελματικής κατάρτισης, από το 2007 μέχρι το 2012, αυξήθηκε κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες, φθάνοντας το 21,1%.

Ο ΟΟΣΑ επισημαίνει, εξάλλου, ότι «στην Ιταλία, λιγότερο από τέσσερις στους δέκα ανέργους λαμβάνουν κάποια μορφή κρατικού βοηθήματος», κάτι που «κινδυνεύει να προκαλέσει χρόνιες κοινωνικές ανισότητες και οικονομικές δυσκολίες».