ΤτΕ: Μειώθηκε το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών

MarketNews

ΤτΕ: Μειώθηκε το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών , ειδήσεις από την ελλάδα, ειδησεις τωρα ελλαδα, τα τελευταια νεα τωρα, τηλεοραση, live tv, live streaming, web tv

Υποχώρησε το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών της χώρας τον Ιανουάριο, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος. Ειδικότερα, ανήλθε στα 295 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο από 314 εκατ. ευρώ κατά την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

 Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών παρουσίασε έλλειμμα 295 εκατ. ευρώ, κατά 19 εκατ. ευρώ μικρότερο εκείνου του Ιανουαρίου του 2013. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται αποκλειστικά στη βελτίωση του ισοζυγίου εισοδημάτων, το οποίο εμφάνισε πλεόνασμα έναντι ελλείμματος τον Ιανουάριο του 2013, καθώς το εμπορικό έλλειμμα αυξήθηκε, ενώ παρατηρήθηκε και μικρή μείωση των πλεονασμάτων του ισοζυγίου υπηρεσιών και του ισοζυγίου τρεχουσών μεταβιβάσεων.

Η αύξηση του εμπορικού ελλείμματος κατά 105 εκατ. ευρώ οφείλεται στην αύξηση των καθαρών πληρωμών για εισαγωγές καυσίμων, ενώ το εμπορικό έλλειμμα χωρίς καύσιμα περιορίστηκε ως αποτέλεσμα της μεγαλύτερης μείωσης των δαπανών για εισαγωγές σε σύγκριση με τη μείωση των εισπράξεων από εξαγωγές.

Η μείωση του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών κατά 9 εκατ. ευρώ είναι αποτέλεσμα της επιδείνωσης του ισοζυγίου των «λοιπών» υπηρεσιών (οφειλόμενης κυρίως σε ασφαλιστικές υπηρεσίες), η οποία αντισταθμίστηκε στο μεγαλύτερο μέρος της από την άνοδο των καθαρών εισπράξεων από μεταφορές (κυρίως θαλάσσιες) και ταξιδιωτικές υπηρεσίες.

Ειδικότερα, οι ταξιδιωτικές δαπάνες στην Ελλάδα από μη κατοίκους αυξήθηκαν κατά 22,4% σε σύγκριση με το 2013, αντανακλώντας αύξηση του αριθμού αφίξεων των μη κατοίκων ταξιδιωτών κατά 10,6%, σύμφωνα με την Έρευνα Συνόρων της Τράπεζας της Ελλάδος.

Το ισοζύγιο τρεχουσών μεταβιβάσεων παρουσίασε τον Ιανουάριο του 2014 πλεόνασμα 885 εκατ. ευρώ, κατά 16 εκατ. ευρώ μικρότερο εκείνου του Ιανουαρίου του 2013, κυρίως λόγω καταγραφής, κατά τον Ιανουάριο του προηγούμενου έτους, υψηλοτέρων εισπράξεων από αναδιανομή νομισματικού εισοδήματος της ΕΚΤ, σε σχέση με τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους.

Έλλειμμα 13 εκατ. στο ισοζύγιο κεφαλαιακών μεταβιβάσεων

Εν τω μεταξύ, τον Ιανουάριο του 2014 το ισοζύγιο κεφαλαιακών μεταβιβάσεων παρουσίασε έλλειμμα 13 εκατ. ευρώ, ελαφρώς υψηλότερο από εκείνο του Ιανουαρίου 2013. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται κυρίως στη μείωση των καθαρών κεφαλαιακών μεταβιβάσεων από την E.E. προς τον τομέα της Γενικής Κυβέρνησης.

Τελικά, το συνολικό ισοζύγιο μεταβιβάσεων (τρεχουσών και κεφαλαιακών) παρουσίασε το 2014 πλεόνασμα 872 εκατ. ευρώ, κατά 20 εκατ. ευρώ μικρότερο από το 2013.