«Η επόμενη ημέρα δεν θα μοιάζει με την αρχή ενός μήνα μέλιτος» δήλωσε ενώπιον της επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής ο Παναγιώτης Λιαργκόβας αναφερόμενος στο κλίμα αισιοδοξίας που καλλιεργεί η κυβέρνηση για το πέρας του μνημονίου τον ερχόμενο Αύγουστο.

Ο επικεφαλής του γραφείου του προυπολογισμού που εδρεύει στη Βουλή κάλεσε την κυβέρνηση να μην δημιουργεί υψηλές προσδοκίες «Εγώ αποφεύγω να χρησιμοποιήσω τον όρο καθαρή έξοδο, διότι δεν υπάρχει έξοδος από κάθε επιτήρηση» είπε και υπενθύμισε ότι η πρακτική επιτήρησης εφαρμόζεται και σε άλλες χώρες που βγήκαν από τα μνημόνια.

Εκτίμησε επίσης ότι η πλήρης έξοδος από τις αγορές θα έχει υψηλό κόστος. «Το μέγεθος θα εξαρτηθεί από το ΔΝΤ και τους ευρωπαικούς θεσμούς θεσμούς μέσω της ελάφρυνσης του χρέους» υπογράμμισε.

Αναφερόμενος στα του προσχεδίου του προυπολογισμού υποστήριξε:

  • Το προσχέδιο συνεχίζει τις πολιτικές λιτότητας των προηγούμενων ετών. Αύξηση φόρων και περικοπή δαπανών.
  • Το προσχέδιο συντηρεί την φοροκεντρική προσαρμογή για την επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 3,5% του ΑΕΠ.
  • Το προσχέδιο βάζει υπεραισιόδοξους στόχους αναφορικά με τις επενδύσεις. Έχουμε δει γεγονότα τις τελευταιας περιόδου που συσκοτίζουν τις αισιόδοξες προβλέψεις. Έχουμε απωλέσει έξι θέσεις ανταγωνιστικότητας από το 2014 και όλα αυτά είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά.
  • Η κυβέρνηση θα πρέπει να εξετάσει εάν είναι σκόπιμο να επιμείνει σε υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, καθώς έχουν συνέπειες στην ανάπτυξη αφού υπηρετούνται μέσω φόρων. Έχουμε υπέρβαση στόχων κατά 7,4 δις
  • Υψηλοί και ανέφικτοι οι στόχοι υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων και μετά το 2022.

Στα θετικά στοιχεια ο κ. Λιαργκόβας κατέγραψε μεταξύ άλλων τη βούληση της κυβέρνησης να εφαρμόσει το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής ώστε να ανοίξει ο δρόμος για έξοδο στις αγορές.

Facebook Comments