Στην επιβεβαίωση της εκτίμησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι η κυβέρνηση οδεύει σε εκλογές μέσα στο 2018 προχώρησε έμμεσα χθες ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, με την ομιλία του στην Κομοτηνή.

Με ακραίες και ειρωνικές εκφράσεις κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Ν.Δ. – σ.σ.: χθες μίλησε για «αποφοίτους της σχολής Κακών Τεχνών»-, με προσποιητό ύφος απαξίας έναντι των διεργασιών στην Κεντροαριστερά, με συνέχιση των δεσμεύσεων για νέες παροχές και με φόντο την «έξοδο από τα Μνημόνια», ο κ. Τσίπρας συνέχισε και χθες σε προεκλογικούς τόνους.

Μετά την ομιλία του πρωθυπουργού στην Κομοτηνή, εν όψει κομματικού ακροατηρίου, η επισήμανση του Μαξίμου πως «θα δοθούν και άλλα κοινωνικά μερίσματα πριν από τις επόμενες εκλογές», εννοώντας ότι οι επόμενες εκλογές θα γίνουν το 2019, πέρασε εντελώς απαρατήρητη.

Οπως αναμενόταν, κεντρικό θέμα στη χθεσινή ομιλία του κ. Τσίπρα ήταν το μέρισμα, το οποίο και κατατέθηκε στη Βουλή και βαίνει προς ψήφιση, για να υλοποιηθούν και οι απαραίτητες διαδικασίες πριν από τη σύνταξη του Δεκεμβρίου.

Ο πρωθυπουργός αντιμετώπιζε με απαξία και αλαζονεία τη στάση της Ν.Δ., που ενημέρωσε ότι θα ψηφίσει το σχέδιο νόμου, επανέλαβε τους ισχυρισμούς του ότι το μέρισμα είναι αποτέλεσμα της βελτίωσης της πορείας της ελληνικής οικονομίας και σημείωσε με βεβαιότητα ότι μέρισμα θα υπάρξει και του χρόνου, γνωρίζοντας ότι για το 2018 η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει με τους θεσμούς πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5% του ΑΕΠ.

Τα ψεύτικα τα λόγια…

Ο κ. Τσίπρας, την ημέρα που το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι η τρύπα στα έσοδα μεγάλωσε, δεν είπε χθες από την Κομοτηνή:

  • Ότι το υπερπλεόνασμα δεν προήλθε από την υπεραπόδοση της οικονομίας, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση, αλλά από την ακραία -ως ληστρική- φορολογία, με 2,6 δισ. ευρώ φορολογικά μέτρα να έχουν προστεθεί στα περσινά, την απόδοση περίπου 300.000 κύριων και επικουρικών συντάξεων ύψους 2 δισ. ευρώ να εκκρεμεί και με 4,5 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου να αναμένονται από τον ιδιωτικό τομέα.
  • Ότι το κοινωνικό μέρισμα είναι στην ουσία μόνο το μισό, δηλαδή τα 720 εκατ. ευρώ σε νοικοκυριά που έχουν μέχρι 18.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα και ακίνητη περιουσία μέχρι 180.000 ευρώ, καθώς πάνω από αυτά τα όρια οι πολίτες αντιμετωπίζονται από την κυβέρνηση ως έχοντες και κατέχοντες.
  • Ότι τα 315 εκατ. ευρώ από τις κρατήσεις υγείας υπέρ ΕΟΠΥΥ που επιστρέφει στους συνταξιούχους δεν αφορά τις μόνο «προηγούμενες κυβερνήσεις», αλλά κυρίως την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ., που επέβαλε κρατήσεις υπέρ ΕΟΠΥΥ ύψους 710,5 εκατ. ευρώ το χρόνο, από το 2015.
  • Ότι η ενίσχυση της ΔΕΗ με 360 εκατ. ευρώ αφενός θα πρέπει να εγκριθεί από την Κομισιόν και την Επιτροπή Ανταγωνισμού, κάτι που δεν έχει γίνει, αλλά και δεν αποτελεί κοινωνικό μέρισμα, καθώς πρόκειται για έκτακτη οικονομική ένεση στη ΔΕΗ που αντιμετωπίζει μεγάλα οικονομικά προβλήματα ενώ παρελήφθη κερδοφόρα από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ., τα οποία δεν λύνονται με λαϊκιστικό τρόπο.

Νέες υποσχέσεις

Την ίδια ώρα στη Βουλή ο Γιώργος Χουλιαράκης επιχείρησε να λειάνει τις αντιδράσεις των πολιτών για την υπερφορολόγηση και να «διορθώσει» προηγούμενη τοποθέτησή του με την οποία είχε ομολογήσει πως ο ΣΥΡΙΖΑ φορολογεί συνειδητά τη μεσαία τάξη. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών υποσχέθηκε πως «η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι μεσοπρόθεσμα θα μειώσουμε τους φορολογικούς συντελεστές…», ενώ σε αντίθεση με όσα υποστήριζε παλαιότερα ο ΣΥΡΙΖΑ παραδέχθηκε ότι «η προσαρμογή έπρεπε να γίνει…».

Κατά τη χθεσινή του ομιλία στην Κομοτηνή, ο κ. Τσίπρας δεν απάντησε τίποτε για τη νέα υπόθεση στην οποία έχει εμπλακεί ο υπουργός Αμυνας Πάνος Καμμένος, επιβεβαιώνοντας την εκτίμηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει και θα στηρίζει τον Πάνο Καμμένο παρά τις αποκαλύψεις και τα χαρτιά που βγαίνουν καθημερινά, καθώς σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση θα διακινδυνεύσει την παραμονή του στην εξουσία.

Σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση της Pulse, η ΝΔ προηγείται με 9,5 μονάδες στο 28,5%, με τον ΣΥΡΙΖΑ να ακολουθεί στο 19%. Αξιοσημείωτο είναι ότι αρκετά κόμματα δεν φαίνεται να μπαίνουν στη Βουλή. ΑΝΕΛ, Ποτάμι και Ένωση Κεντρώων έχουν ποσοστά 1% ως 1,5%.

Facebook Comments