Ασυνείδητη γκάφα ή κυνική ομολογία; Μάλλον το δεύτερο ισχύει για τα όσα ισχυρίστηκε στη Βουλή ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αναφορικά με τη μεσαία τάξη – την οποία προσδιόρισε ως τετραμελή οικογένεια με ετήσιο εισόδημα 12.000 έως 18.000 ευρώ –  επιχειρώντας να διασώσει ότι μπορεί από τον αρνητικό αντίκτυπο που προκάλεσε η πρόσφατη δήλωσή του ότι «ζορίσαμε τη μεσαία τάξη» και να πείσει ότι η κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο προσπαθούν να άρουν τις αδικίες σε βάρος τους.

«Μαμά, μπαμπάς και παιδιά με εισόδημα από 6.000 έως 12.000 ευρώ θα πάρουν 700 ευρώ και ανάμεσα σε 12.000 – 18.000 ευρώ θα πάρουν 500 ευρώ μέρισμα. Άρα θεωρώ ότι δεν είναι μόνο ένα μέρισμα για τους φτωχότερους των φτωχών πιάνει πια και ένα μεγάλο κομμάτι των μεσαίων τάξεων γιατί εισόδημα 12.000 – 18.000 ευρώ δεν είναι στο κατώτερο μέρος. Αυτό προσπαθούμε να κάνουμε και να ανατρέψουμε το ότι έχουμε ζορίσει τα μεσαία στρώματα», σημείωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών παραθέτοντας ορισμένα παραδείγματα για τις κατηγορίες πολιτών που θα καταστούν δικαιούχοι του κοινωνικού μερίσματος και αφήνοντας στους καλούς γνώστες των αριθμών να κάνουν την αριθμητική για το ποσό που αντιστοιχεί ως μηνιαίο εισόδημα κάτι τέτοιο για μία οικογένεια με δύο παιδιά. 

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος υποστήριξε ότι με στόχο την αποφυγή αστοχιών τα κριτήρια θα σχετίζονται και με τις τραπεζικές καταθέσεις των πολιτών πέραν του ετήσιου εισοδήματός τους καθώς και με το ύψος της ακίνητης περιουσίας τους.

Κατά τα λοιπά, ο κ. Τσακαλώτος προσπάθησε να αποκρούσει τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης ότι η κυβέρνηση μοιράζει την υπερφορολόγηση και παριστάνει τον «ευεργέτη», αναφέροντας ότι κανένα κυβερνητικό στέλεχος δεν ανέφερε ποτέ κάτι τέτοιο, αλλά όπως τόνισε: «Είπαμε ότι έχουμε ένα αφήγημα μέσα σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση», ενώ εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στη ΝΔ.

Παράλληλα, θέλησε να διαψεύσει τις αιτιάσεις περί κυβερνητικής απόπειρας αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης από τις εκλογές της Κεντροαριστεράς, σχολιάζοντας σκωπτικά ότι: «υπάρχουν πράγματι διοικητικά προβλήματα για το πώς αυτό το μέρισμα θα φτάσει στου δικαιούχους. Το timing έχει να κάνει μ’ αυτό, κι όχι με το άγχος μου για τη σοσιαλδημοκρατία και το ρόλο που μπορεί να παίξουν σε αυτή την αναβάθμιση της Κεντροαριστεράς η κ. Ξαφά και οι κ. Μάνος και Ψωμιάδης».

Facebook Comments